NOVA PRAVILA

Kakve su zavrzlame s poreznim prijavama i tko ih treba predati

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 02.02.2016 18:24
  • Objavljeno 02.02.2016 u 18:24
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Porezna uprava ovih je dana objavila upute i objašnjenja o načinu podnošenja godišnje porezne prijave na dohodak za prošlu godinu. Glavna je novost uvođenje posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza čijom primjenom većina građana ne mora više podnositi porezne prijave

Kao što je tportal već najavio većina građana od ove godine više ne treba podnositi poreznu prijavu, a obračun porezne obveze obavljat će se automatski u Poreznoj upravi na temelju prikupljanih podataka.

Što se tiče utvrđivanja porezne obveze primjenjuju se ista pravila kao i za 2014., a izmjene se odnose isključivo na način podnošenja godišnje porezne prijave.

Podsjetimo, do ove godine godišnju su prijavu morali podnositi zaposleni koji su istovremeno radili kod više poslodavaca, samostalni djelatnici i dio umirovljenika sa stranim mirovinama. Dobrovoljno su prijavu mogli podnijeti i drugi porezni obveznici ako su procijenili da mogu ostvariti povrat poreza. Najčešće se radilo o građanima s dodatnim prihodima od rada te onima kojima je honorarni rad glavni izvor prihoda.

Tko više ne treba podnijeti poreznu prijavu?

Prema novim pravilima, prijavu više ne trebaju ispunjavati i samostalno podnositi sljedeće kategorije građana:

1. zaposleni koji su primali plaću od više poslodavaca istodobno

2. građani koji su primili dohodak iz inozemstva, a nisu platili porez tijekom godine

3. umirovljenici s inozemnom mirovinom za koju su dužni platiti porez u Hrvatskoj, a nisu to učinili tijekom godine

4. porezni obveznici koji su imali pravo dobrovoljno podnijeti poreznu prijavu radi povrata poreza,

pod uvjetom da Porezna uprava raspolaže svim podacima potrebnim za utvrđenje iznosa ukupnog godišnjeg dohotka te iznosa poreznih olakšica na temelju kojih mogu ostvariti pravo na umanjenje poreznih obveza.

Za prve tri navedene skupine Porezna uprava u tzv. posebnom postupku temeljem prikupljenih podataka izvršit će godišnji obračun i do 30. lipnja te dostaviti rješenje s utvrđenim porezom za uplatu ili za povrat poreza.

Isto će učiniti i za porezne obveznike koji su imali pravo dobrovoljno podnijeti poreznu prijavu. Međutim, u takvim slučajevima porezno rješenje dostavljat će se samo onima koji ostvare pravo na povrat poreza.

Građani koji su obuhvaćeni posebnim postupkom povrat preplaćenog poreza mogu očekivati u prvoj polovici kolovoza, najavljuju iz Porezne uprave.

Tko i dalje podnosi poreznu prijavu?

Poreznu prijavu podnose četiri kategorije poreznih obveznika:

1. građani koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga), osim onih koji plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu

2. pomorci (članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada

3. građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku odnosno porezni obveznici koji su u 2015. ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu

4. porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi.

Treba naglasiti da su građani iz prve tri kategorije dužni podnijeti prijavu dok oni iz četvrte kategorije mogu dobrovoljno podnijeti prijavu kako bi ostvarili povrat poreza.

Radi se o poreznim obveznicima koji žele iskoristiti olakšice koje u konkretnim slučajevima nisu upisane u Poreznoj kartici (osobni odbici za uzdržavane članove obitelji, za utvrđenu invalidnost te po osnovi prebivališta) te olakšice za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje ili dana darovanja. U takvim slučajevima Porezna uprava ne može provesti posebni postupak jer ne raspolaže traženim podacima.

Kako bi svim građanima omogućila korištenje povlastica, Porezna uprava ovih je dana uputila pozive onima za koje je prepoznala da mogu ostvariti određene porezne olakšice.

Detaljne informacije o načinu podnošenja porezne prijave pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!