SMARTMED

Kakve su pilot projekte za pametni turizam razvile Italija, Portugal te Bosna i Hercegovina?

03.08.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Zemlje Mediterana, partneri SMARTMED projekta, stvaraju temelje pametnom i održivom turizmu

SMARTMED projekt, uspješan primjer međunarodne suradnje koji provode partneri iz zemalja Mediterana s vodećim partnerom Ministarstvom turizma i sporta RH, iza sebe ima već niz uspješnih radionica, treninga, edukacija, panel rasprava te pilot projekata. Sve provedene aktivnosti imaju za cilj doprinijeti uspostavljanju novoga poslovnog modela koji će služiti kao strateški okvir za razvoj pametnog turizma.

Uključeni partneri uvidjeli su praktične koristi provedbe pilot projekta pa je, uz njihov veliki doprinos, provedeno ukupno 9 pilot projekata. Pilot projekti osmišljeni su tako da testiraju i promiču novi model pametnog turizma, a uz Sloveniju, Grčku i Španjolsku, u provedbu pilot projekta uključili su se i partneri iz Italije, Portugala te Bosne i Hercegovine.

Veliki interes partnera za razvijanje i provedbu pilot projekta

Da je interes veliki, potvrđuju i partneri iz susjedne Italije Regije Puglia, koji su se fokusirali na osmišljavanje novih i izmjenu postojećih usluga sustava za upravljanje destinacijom. Sustav je kreiran upravo uz primjenu SMART modela te su postavljeni prijedlozi za inovacijski turistički laboratorij. Ovim pilot projektom doprinosi se formiranju inovativnoga digitalnog ekosustava koji objedinjuje javnu i privatnu ponudu u turizmu. U projektu se planiraju provesti različite aktivnosti koje izravno uključuju njihovu regionalnu turističku zajednicu, a putem kojih će se poboljšati korištenje platforme.

Pilot projekt Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskoga kantona usredotočen je na digitalizaciju turističke ponude. Međusobno povezane aktivnosti, kao što su razvoj destinacijskog portala, promocija i rezervacija te razvoj mobilnih aplikacija i prisutnost na društvenim mrežama, svakako predstavlja inovaciju za tržište. Integrirana mogućnost promocije i prodaje lokalnih proizvoda i usluga povećat će atraktivnost i konkurentnost turističke ponude u HNŽ-u te dovesti do uspješnijeg upravljanja regionalnom destinacijom.

Turismo de Portugal pokrenuo je digitalnu platformu 'Academia Digital' koja je predviđena za izvođenje treninga, radionica i seminara namijenjenih profesionalcima u sektoru turizma, a sve je u skladu s četiri cilja poslovnog modela SMART turizma - održivi turizam, uključiv turizam bliži građanima, cjelogodišnji konkurentan turizam baziran na stručnosti te turizam koji integrira tehnologiju i potiče inovacije. Putem platforme održali su se treninzi koji su stručnjacima pomogli nadići probleme proizašle iz pandemije, a u provedbi pilot projekta Upgrade 2.0 na teme digitalizacije i održivosti u turizmu educiralo se više od 3100 sudionika. Pilot projekt koji je provodio Turismo de Portugal strukturiran je tako da se omogući daljnji razvoj te digitalne platforme za usavršavanje.

Navedeni projekti uvelike pridonose ostvarenju rezultata SMARTMED projekta i širenju poslovnog modela. Ono što se putem pilot projekta testiralo bit će moguće primijeniti i u praksi drugih zemalja i regija Mediterana, a sve kako bi učinkovitije upravljali razvojem pametnog turizma.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Više informacija o projektu možete naći na Internet stranici https://smartmed.interreg-med.eu/