poharani potkontinent

Kako se Indija našla u situaciji da joj ni rast BDP-a veći od 20 posto nije dovoljan da bi se othrvala raljama koronakrize

02.09.2021 u 18:09

Bionic
Reading

Koronavirus nastavlja tući po već oštećenom indijskom gospodarstvu i stvara sve veći pritisak na premijera Narendru Modija da ubrza oporavak i ponovno pokrene ekonomiju

Pandemija koronavirusa u dva je katastrofalna vala pogodila Indiju, a iza nje su ostale stotine tisuća mrtvih, kao i potpuno zaustavljen život u gradovima. Kako piše The New York Times, broj zaraženih i umrlih počeo je padati i gospodarstvo se počelo buditi, a ekonomisti predviđaju da bi rast BDP-a, bar na papiru, trebao zabilježiti ozbiljniji skok u drugom polugodištu.

Međutim šteta koju je prouzročio virus otklanjat će se godinama. Na to ukazuju i podaci rejtinške agencije India Ratings, prema kojima se gospodarstvo te zemlje u drugom tromjesečju smanjilo za 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Koronavirus je sasjekao većinu zamašnjaka Indije koji je trebao osigurati radna mjesta za mlado i brzorastuće radno sposobno stanovništvo. No virus je razotkrio i dugoročne probleme te države koji su joj bili uteg za ozbiljniji rast, kao što su visok dug, manjak kompetitivnosti, ali i druga političko-ekonomska zastranjenja. Ekonomiste posebno, piše The New York Times, brine usporavanje cijepljenja i mogućnost trećeg vala epidemije koronavirusa, a što je potencijalno katastrofalan koktel za ekonomski oporavak Indije.

'Cijepljenje ide vrlo sporo', potužila se prošlog tjedna Priyanka Kishore, čelnica odjela za Indiju i jugoistočnu Aziju u Oxford Economicsu, prilikom predstavljanja istraživanja koje je pokazalo da se cijepilo samo 11 posto populacije. U svjetlu tog izvješća odmah je srezan očekivani rast indijskog BDP-a u 2021. s 9,1 na 8,8 posto.

  • +11
Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI

U neka bolja vremena te brojke nikako ne bi bile loše, a i kasno u utorak objavljene procjene tamošnjeg ministarstva statistike i provedbe programa o tome da je indijsko gospodarstvo poraslo za 20,1 posto u drugom kvartalu u odnosu na lani čine se fantastičnima. Međutim te brojke izgledaju impresivno samo ako se uspoređuju s otužnim prošlogodišnjim rezultatima, kada se gospodarstvo smanjilo za 7,3 posto, i to nakon prvog vala koronavirusa. Posljedica je bila velik gubitak radnih mjesta, a stručnjaci ističu da je upravo to najveća prepreka oporavku.

Glavni ekonomist Centra za praćenje indijskog gospodarstva Mahesh Vyas kazao je da se ove godine nastavio pad realnih prihoda kućanstava i poručio da indijska ekonomija ne može početi rasti dok se ne riješi taj problem.

Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI

Vyas procjenjuje da je samo u lipnju najmanje 3,2 milijuna Indijaca izgubilo dobro plaćene poslove. Gubitak posla tijekom lockdowna najviše je pogodio male trgovce i dnevne nadničare, no oni su se mogli vratiti na posao nakon ukidanja epidemioloških restrikcija.

'Problem je to što su ugovorna radna mjesta manje elastična. Mnogo je teže vratiti izgubljen ugovorni posao', naglašava Vyas i ukazuje na to da je od početka epidemije u Indiji izgubljeno oko 10 milijuna takvih radnih mjesta.

  • +9
Narendra Modi, premijer Indije Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Indijski premijer Narendra Modi nada se da bi mogao pokrenuti gospodarstvo masovnom prodajom udjela u državnim tvrtkama poput zračnih luka, željezničkih postaja i stadiona. Ekonomisti pak smatraju da će se tim potezom samo kratkoročno generirati novac te su sumnjičavi prema premisi da će se time pokrenuti ozbiljnije investicije.

'U biti je riječ o tome da se država zaduži na domaćem tržištu. No što ako neki od tih projekata bude išao domaćim igračima koji se moraju zadužiti na domaćem tržištu? Time se domaća kreditna potražnja neće promijeniti', kaže Devendra Kumar Pant, glavni ekonomist u India Ratingsu.

  • +12
Koronavirus u Indiji Izvor: Profimedia / Autor: Himanshu Sharma/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukazuje i na to da je veliko pitanje koliko su privatni igrači zainteresirani za dugoročno držanje takve imovine, ali i kakav bi učinak na cijene za potrošače imala monetizacija aerodroma, kolodvora i stadiona.

'Vjerojatnije je da će stvari ići nagore nego u smjeru toga da se unaprijede', smatra Pant i dodaje kako bi mogla porasti cijena korištenja autocesta i druge infrastrukture.

  • +8
Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: RAJAT GUPTA

Tijekom drugog pandemijskog vala u Indiji premijer Modi nije prihvatio savjete brojnih epidemiologa, među kojima je bio i glavni američki epidemiolog Anthony Fauci, da uvede nacionalni lockdown. Zatvaranje koje su vlasti naredile ove godine opsegom se ne može uspoređivati s prošlogodišnjima, uslijed kojih su milijuni ljudi iz gradova otišli u ruralna područja, često i pješice, jer je bio obustavljen i cestovni i željeznički prijevoz.

Zato su tijekom drugog vala korone infrastrukturni projekti diljem zemlje, a na kojima su zaposleni milijuni domaćih i stranih razlika, bili u potpunosti pošteđeni epidemioloških restrikcija.

  • +12
Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV

Pant smatra da su službene indijske procjene o rastu od 20,1 posto u drugom kvartalu najobičnija iluzija. Naime BDP je u istom razdoblju lani pao za 24 posto, pa bi i uz dvoznamenkast rast ove godine gospodarstvo bilo u lošijem položaju nego prije dvije godine.

Ekonomisti smatraju kako je nužno da Indija počne ulagati da bi u potpunosti angažirala svoju niskokvalificiranu radnu snagu. 'Imamo potrebu za primarnim zdravstvenim ustanovama i uslugama dostavljanja hrane djeci. To su visoko intenzivni poslovi, a uglavnom su u pitanju državne službe', ističe Vyas.

  • +7
Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: JAIPAL SINGH

Jedan od razloga zbog kojeg do sada indijske vlasti nisu ulagale u ta područja, kaže Vyas, to je što su smatrani 'neatraktivnima'. Drugi, ujedno mnogo indikativniji, vladina je fiksacija na kontroliranje proračunskog manjka. 'Vlada se ne može oslanjati na tezu da će samo privatni sektor stvarati radna mjesta', poentira Vyas.

'Zato je jedino rješenje da država počne trošiti i potakne privatna ulaganja. Privatni sektor je demotiviran jer nema dovoljno potražnje, a upravo to onemogućuje oporavak Indije', zaključuje Vyas.

Indija i koronavirus Izvor: EPA / Autor: STR