NOVI SVJETSKI POREDAK

Kako je Trump na pladnju poslužio Pacifik Putinu i Kinezima

23.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Moguće odbijanje SAD-a da ratificira projekt stvaranja Transpacifičkog partnerstva rezultirat će većim utjecajem Rusije u regiji, kažu stručnjaci. Ruske vlasti će zajedno s Kinom moći pokrenuti vlastiti projekt integracije u azijsko-pacifičkoj regiji, o čemu svjedoče rezultati summita APEC-a

Stvaranje zone slobodne trgovine unutar organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) osnovni je instrument integracije u regiji, stoji u završnom priopćenju za javnost nakon susreta čelnika APEC-a održanog u Peruu. Međutim, u istom dokumentu stoji da "različita razina razvoja i liberalizacije unutar već postojećih sporazuma predstavlja smetnju za stvaranje jedinstvene zone", piše RBTH.

Stručnjaci smatraju da je jedan od opipljivih rezultata summita APEC-a dogovor Rusije i Kine o zajedničkom zalaganju u pravcu stvaranja zone slobodne trgovine u azijsko-pacifičkoj regiji. Ministarstvo vanjskih poslova Kine već je objavilo odgovarajuće priopćenje. Štoviše, Peru i Čile su izrazili želju da se pridruže ovom projektu. S obzirom na to da je novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump najavio odustajanje od ratifikacije Transpacifičkog partnerstva (TPP) kao američkog projekta integracije, sve veću ulogu u regiji igraju Rusija i Kina.

Prema podacima koje iznosi ruski list Kommersant, novi sporazum može biti pripremljen već 2017. godine. Pregovori se vode iza zatvorenih vrata i zasad nije jasno kakav je njihov sadržaj. Po riječima stručnjaka, uvjeti sudjelovanja mogu biti blaži nego u projektu Transpacifičkog partnerstva


"Najvažniji rezultat summita APEC-a u Peruu od 18. do 20. studenog je razmatranje integracijskih procesa na teritoriju Euroazije na inicijativu Rusije i Kine", kaže financijski analitičar grupe kompanija Finamore Timur Nigmatulin

"Sama ideja TPP-a pokrenuta je kao svojevrsni pandan Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, s užim krugom članica", objašnjava Sergej Hestanov, savjetnik za makroekonomiju generalnog direktora brokerske tvrtke Otkritie Broker. Po njegovim riječima, bilo je planirano da u taj trgovački blok uđu zemlje koje su maksimalno lojalne Americi, što bi omogućilo da se unutar bloka uspostavi najpovoljniji mogući carinski režim. Ta ideja je izazvala veliku uznemirenost kako u EU, tako i u Kini. Trumpov dolazak na vlast doveo je u pitanje realizaciju Transpacifičkog i Transatlantskog trgovinskog partnerstva (TTIP), ističe Hestanov.

"Dolaskom novog predsjednika sve su slabije šanse za ratifikaciju TPP-a. Ako Trump ostane pri svom stavu i suprotstavi se formiranju tog trgovinskog partnerstva, ono neće ni biti ratificirano", kaže Vladimir Salamatov, šef katedre za međunarodnu trgovinu Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju (RANHiGS).

Po njegovim riječima, ako druge sudionice TPP-a ipak požele realizirati taj projekt, u njemu će biti upražnjena uloga lidera. "U tom sporazumu postoji niz poglavlja za koja se teško može reći da su prihvatljiva za Kinu. Jedno od takvih je, na primjer, zaštita intelektualnog vlasništva", kaže Salamatov.


Zato je Kina, po njegovim riječima, uvijek razvijala vlastiti projekt integracije, tj. Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo, koje pored same Kine obuhvaća Australiju, Indiju, Novi Zeland, Koreju i Japan.

Suradnja s Rusijom može dati novi impuls naporima Kine u pravcu razvoja vlastitog integracijskog projekta u azijsko-pacifičkoj regiji. Kako je na konferenciji za novinare po završetku summita APEC-a u Peruu izjavio ruski predsjednik Vladimir Putin, u svijetu se ne bi trebali stvarati nikakvi zatvoreni trgovački blokovi, jer to neće biti korisno za razvoj svjetske trgovine i gospodarstva. Po njegovim riječima, ruske vlasti priželjkuju spregu između APEC-a i planova Kine vezanih za gospodarski pojas "Puta svile", izvještavaju RIA Novosti. Ruske vlasti predlažu alternativni plan ekonomske integracije.

"Na Peterburškom međunarodnom gospodarskom forumu održanom u lipnju 2016. godine Vladimir Putin je objavio da je Rusija spremna pokrenuti razmatranje širokog trgovinskog ekonomskog partnerstva na euroazijskom kontinentu, a prvi korak u tom pravcu je pregovarački proces između Kine i Euroazijske ekonomske unije kao najveće integracijske zajednice država na prostoru bivšeg SSSR-a, koja obuhvaća Rusiju, Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan", rekao je Vladimir Salamatov.


Početkom studenoga 2016. godine u Sankt Peterburgu su se sastali premijeri Kine i Rusije i najavili su početak rada na formiranju zone slobodne trgovine. Po Hestanovljevim riječima, rezultati summita APEC-a i odbijanje SAD-a da ratificira TPP pridonijet će jačanju uloge Rusije u zemljama azijsko-pacifičke regije.

"Pregovori Rusije i Kine unutar APEC-a omogućit će ovim zemljama da bolje koordiniraju planove velikih ruskih i kineskih tvrtki u okviru projekata dugoročne suradnje", kaže stručnjak.