UDAR STIŽE IZ HEP-A

Kako doskočiti poskupljenju grijanja od Nove godine?

29.12.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Više od 120 tisuća potrošača grijanja na Toplanu s Novom godinom dobiva i nove - osjetno veće račune za grijanje. Kako pobjeći od HEP-ovog cjenovnog udara na stanovnike šest gradova, istražio je Media servis

Poskupljenje grijanja na Toplanu potrošači u šest gradova osjetit će već na idućem računu.

Mala je utjeha da će taj prvi, novi račun biti veći tek polovično, jer je poskupljenje na snazi od sredine prosinca. Jer nakon njega, uslijedit će oni osjetno veći - npr. za stan od 60 kvadrata u Zagrebu račun će biti veći za oko 70 kuna, u Sisku za 100, a u Velikoj Gorici za čak više od 150 kuna.

'Mislim da je to pljačka. Ne mogu više vjerovati da uopće imaju obraza da nam to rade. Još će možda početi naplaćivati zrak. Moramo se grijati, ne možemo sjediti u kući u hladnom, ali bit će jako jako teško. Vjerojatno će se na nekoj drugoj strani morati kupovati samo ono najosnovnije što se mora uzeti', kažu građani.

Protiv velikih računa za grijanje može se boriti štednjom, ali štedjeti onda trebaju svi stanari u zgradi, što odmah na prvu zvuči kao nemoguća misija

Zatosad više nego ikad mnogi razmišljaju o uvođenju takozvanih razdjelnika odnosno brojila. Kako oni funkcioniraju, koliko koštaju i isplate li se - odgovara direktor HEP-Toplinarstva Robert Krklec

'Sam uređaj ne štedi ništa, nego štede građani na način da imaju opremu kojom reguliraju temperaturu, a onda na kraju krajeva se to odražava na trošak, odnosno na račun', pojašnjava Krklec.

A račun bi, dodaje Krklec, mogao biti manji i do 40 posto godišnje

Cijena ugradnje razdjelnika je oko 400 kuna po jednom radijatoru. Ali pojedinačno po stanovima mogu se ugraditi samo u novijim zgradama, dok se u starima mora uvesti zajednički sustav.

Potrošnja se u tom slučaju opet dijeli na sve - ali po broju stanara, a ne po kvadratima.

'Mora biti više od 50 posto zainteresiranih i htjeti to ugraditi jer se to ipak ugrađuje u stanovima koji su nečija imovina i kada je 50 i više posto zainteresiranih, može se ugraditi', dodaje Krklec.

A onda se građani mogu nadati manjim računima.