gomilanje zaliha

Kad se spoje pandemija, (geo)politika i psihoza: Kinezi panično prazne police trgovina

05.11.2021 u 14:45

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon upozorenja kineskog ministrastva trgovine o tome da građani trebaju stvarati zalihe osnovnih potrepština, dogodila se reakcija koju nitko nije očekivao. Počela je, naime, masovna panična kupovina širom Kine.

Na prvi pogled, obavijest se nije činila pretjerano različita od tipičnih direktiva koje je kineska vlada poslala u prošlosti naglašavajući potrebu za povećanjem zaliha. Ovaj nalaže lokalnim vlastima da osiguraju da njihovi građani ove zime imaju "adekvatnu opskrbu" osnovnim potrepštinama. Također nalaže tim vladama da cijene hrane ostanu stabilne – što je zabrinjavajuće posljednjih tjedana, budući da ekstremni vremenski uvjeti, nestašica energije i ograničenja zbog korone prijete opskrbi.

No direktiva od ponedjeljka privukla je pozornost Kineza na način na koji to ima malo sličnih vladinih obavijesti. Djelomično se čini da je to zato što uključuje rijetke izraze o potrebi da lokalne vlasti potaknu obitelji da gomilaju "svakodnevne potrepštine".

Čak i ako obavijest nije bila namijenjena prosječnom kućanstvu, mnogi su je na internetu shvatili kao osobno upozorenje. Vlada nam "nije rekla da skladištimo robu čak ni u trenutku izbijanja epidemije covida početkom 2020.", napisao je jedan korisnik na Weibu ranije ovog tjedna, piše CNN.

Situacija je tada eskalirala. Jedan video koji je na Weibu objavio državni časopis China News Weekly prikazuje duge redove kupaca u trgovinama u Changzhouu, gradu u provinciji Jiangsu. Njihova su kolica prepuna, dok su police u trgovinama prazne.

  • +5
Kina u doba pandemije koronavirusa /Ilustrativna galerija Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Hrana je vrlo osjetljivo pitanje u Kini. Velika kineska glad tijekom 50-ih i 60-ih godina dovela je do smrti desetak milijuna ljudi. Tragedija je ostala u živom sjećanju mnogima u zemlji. I dok je kinesko gospodarstvo od tada doživjelo dramatičnu transformaciju, zabrinutost oko sigurnosti hrane još uvijek traje: vlada je, na primjer, nedavno predstavila "akcijski plan" koji potiče ljude da ne naručuju više hrane nego što im je potrebno i da prijave restorane koji rasipaju hranu.

Ipak, nelagoda koju je izazvala obavijest ministarstva trgovine bila je neobično intenzivna. Ogromna nagađanja čak su povezala poziv na gomilanje hrane s rastućim napetostima između Pekinga i Tajvana.

Kina smatra Tajvan "neodvojivim dijelom" svog teritorija, iako Komunistička partija Kine nikada nije vladala samoupravnim otokom. Ne postoji ništa što bi potkrijepilo bilo kakve glasine da se Kina priprema za neposredan rat. No, panika na internetu ukazuje na neke napetosti, prema Willyju Lamu, pomoćnom profesoru na Odsjeku za povijest na Kineskom sveučilištu u Hong Kongu.

"To je odraz napete geopolitičke situacije između Kine i susjednih zemalja", rekao je.

Wang Hongcun, dužnosnik Pekinškog općinskog ureda za trgovinu, potvrdio je prošloga tjedna da bi stroge mjere zatvaranja zbog epidemije mogle pridonijeti porastu cijene hrane, dodajući da bi se troškovi tranzita kroz regije mogli povećati.

Istaknuo je da su cijene nekih vrsta povrća u glavnom gradu u listopadu skočile 50 posto ili više. Lam je rekao da Peking vjerojatno neće promijeniti politiku, što znači da se gradovi moraju pripremiti za izdržati potencijalno duge karantene dok vlada pokušava zadržati nizak broj slučajeva koronavirusa.

"Ovo je priprema za činjenicu da će se ovi uvjeti izolacije nastaviti, iako je u velikoj mjeri ukupni broj za Kinu zapravo vrlo nizak u usporedbi s drugim zemljama", dodao je. "Malo je vjerojatno da će Peking zaustaviti ovu politiku nulte tolerancije."