šest kripto fondova

JPMorgan, unatoč stavovima svog prvog čovjeka, ulazi u svijet kriptovaluta

06.08.2021 u 08:50

Bionic
Reading

Jedna od najvećih američkih banaka JPMorgan potiho ulazi u svijet kriptovaluta

Uz malo pompe, JPMorgan Chase je svojim klijentima za upravljanje bogatstvom počeo pružati pristup šest kripto fondova u posljednjih mjesec dana.

U četvrtak je financijskim savjetnicima bilo dopušteno početi primati klijente privatnih banaka u novi bitcoin fond stvoren s kripto tvrtkom NYDIG. Fond je gotovo identičan onom koju NYDIG nudi klijentima suparničke banke Morgan Stanley, piše SEEbiz.

Krajem prošlog mjeseca JPMorgan je uveo pristup četirima fondovima iz Grayscale Investments i jednom iz Osprey fondova: Grayscale Bitcoin Trust, Grayscale Bitcoin Cash Trust, Grayscale Ethereum Trust, Grayscale Ethereum Classic Trust i Osprey Bitcoin Trust, rekli su ljudi.

Izvori nisu htjeli biti identificirani govoreći o ponudama, a svaki je citirao neugodnu činjenicu: izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon bio je jedan od najizraženijih skeptika na Wall Streetu prema bitcoinu i srodnoj digitalnoj imovini.

Potezi JPMorgana, najveće američke banke po imovini, jasno pokazuju da je višegodišnja nespremnost Wall Streeta da se bavi kriptovalutama gotova. Slijedi ranije korake suparničkih kompanija Morgan Stanley i Goldman Sachs u nuđenju bitcoin novčanih sredstava klijentima, prvo je izvijestio CNBC, a stotine manjih banaka stale su u red da učine isto.

Dok je Dimon nazvao bitcoin "prijevarom" koja se neće dobro završiti, bilo je znakova da je njegov otpor nagrizao. Ranije ove godine pritisak u JPMorganu se povećavao jer su klijenti tražili izloženost bitcoinima, a zaposlenici su otvoreno razmišljali kada će se banka uključiti.