U PRVOM POLUGODIŠTU

JPMorgan najuspješnija investicijska banka

25.09.2014 u 15:31

Bionic
Reading

Američki JPMorgan u prvom je ovogodišnjem polugodištu bio najuspješniji među investicijskim bankama, s prihodima od 11,5 milijardi dolara, a sam vrh ljestvice drži i u segmentima poslovanja financijskim instrumentima s fiksnim prinosom i uslugama savjetovanja kod transakcija, pokazali su najnoviji podaci

Drugo mjesto podijelile su banke Goldman Sachs i Deutsche Bank, pokazali su danas objavljeni podaci tvrtke za analizu u segmentu investicijskog bankarstva Coalition. Slijede Bank of America Merrill Lynch i Citi, potom Morgan Stanley na šestom mjestu te rang-liste, Credit Suisse na sedmom i Barclays na osmom mjestu. Deveto i deseto mjesto zauzeli su UBS i BNP Paribas.

Takav rezultat navodi na zaključak da je JPMorgan na putu da zadrži vodeću poziciju na ljestvici za cijelu godinu. Na prvom mjestu nalazi se od 2010. kada je tvrtka Coalition počela objavljivati svoju rang-listu.

JPMorganu na prvom su se mjestu pridružile Deutsche Bank i Citi u segmentu poslovanja s instrumentima s fiksnim prinosom, valutama i robama. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci tri su banke ostvarile po otprilike 5,9 milijardi dolara prihoda od tog poslovanja. Usporedbe radi, samo JPMorgan lani je ostvario prihode od 7,6 milijardi dolara, kada je također zauzimao vodeću poziciju u tim segmentima poslovanja, što pokazuje strukturne i ciklične pritiske koje su pogodile te dijelove poslovanja posljednjih godina.

Trgovanje u tim segmentim postojano slabi od izbijanja krize 2008., što se dijelom pripisuje oštrom padu kamatnih stopa u razvijenim zemljama, a padu prinosa pridonijeli su i novi kapitalni zahtjevi koji se nameću bankama.

U tvrtki Coalition očekuju da će prihodi u spomenutim segmentima poslovanja u vodećih 10 investicijskih banaka u svijetu ove godine pasti za devet posto, na 67,4 milijarde dolara. No, izgledi bi se mogli poboljšati, u kontekstu očekivanog povećanja kamatnih stopa u SAD-u i političkih tenzija zbog čega je podignuta razina volatilnosti.

U prijašnjem izvješću Coalition je bio prognozirao pad godišnjih prihoda vodećih 10 investicijskih banaka za dva posto na godišnjoj razini, na 150,7 milijardi dolara.

U segmentu trgovanja s dionicama prvo mjesto već drugu godinu zaredom drži Morgan Stanley, s prihodima od 2,8 milijardi dolara u prvom ovogodišnjem polugodištu. Drugo mjesto zauzeli su JPMorgan i Goldman Sachs, koji su na prošlogodišnjoj rang-listi zajedno s Morgan Stanleyem držali prvo mjesto.

Goldman Sachs napredovao je za jedno mjesto, zauzevši tako vodeće mjesto na ljestvici u segmentu savjetovanja o transakcijama, uz bok JPMorganu i Bank of America. U prvih su šest mjeseci ostvarili prihode u tome segmentu poslovanja od po tri milijarde dolara.