KAD ĆE, NE ZNA SE

Još 1.100 radnika Varteksa čeka plaću za rujan

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 13.12.2012 14:44
  • Objavljeno 13.12.2012 u 10:40
Varteks

Varteks

Izvor: Promo fotografije / Autor: Varteks

Još 1.100 radnika, odnosno oko polovice ukupnog broja zaposlenika Varteksa, nije dobilo plaću za rujan, upozorava Koordinacija sindikata varaždinske tekstilne industrije koja se oglasila povodom prozivki za neaktivnost iz redova dijela varteksovaca koji su prošlog petka obustavili proizvodnju zbog neisplate plaća za rujan, listopad i studeni

Plaću za rujan, kako se naglašava, dobila su samo dva najveća pogona u Varaždinu, pogon Proizvodnja odijela i Gornja odjeća, a rujanske plaće još čekaju Maloprodaja, pogon Ludbreg, pogon Bednja, Sektor financija i kontrolinga, Sektor podrške i logistike, Tehnička priprema, Prodaja usluga, Sektor proizvodnje tkanina i PP Trgovina.

'Sindikati su pokrenuli tijekom prosinca postupak mirenja kojeg je prema Zakonu potrebno provesti prije početka štrajka. Zar su Sindikati krivi što je takva zakonska procedura propisana i što se moramo pridržavati zakonom određenih pravila, pitaju sindikalisti upozoravajući da se u ovom trenutku kao razlog za štrajk može navesti samo neisplatu plaće za rujan jer nije prošao zakonski propisan rok za ostale mjesece, a to je 30 dana od dana dospijeća.

Sindikati su, kako se tvrdi, svakodnevno u kontaktu s radnicima te prenose informacije o radu i pregovorima s Upravom, no situacija je takva da radnici više ne žele i ne mogu nikoga slušati i nikome vjerovati.

'Previše se dugo čeka na rješenje, radnici su pred zidom, nemaju više kuda, banke su nemilosrdne, blokirale su račune radnicima, ne mogu se više plaćati režije, radnicima se isključuju plin, struja, radnici doslovce nemaju više za kruh, nemaju što jesti, a sve zbog neredovite isplate plaća. Radnici su toliko osiromašeni da ne mogu čekati ni dogovor s državom, ni poštivati zakonske odredbe, oni samo žele svoje teškom mukom zarađene plaće', upozorava Koordinacija sindikata Varteksa koji odbijaju optužbe da su suodgovorni za situaciju u kojoj se našlo najveće hrvatsko tekstilno poduzeće, berem po broju zaposlenih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!