kampanja europola i mup-a

Jeste li sigurni da i vi niste financijska mula? Pročitajte ovo

28.11.2017 u 16:08

Bionic
Reading

Hrvatska policija treću godinu za redom sudjeluje u kampanji Europola 'Ne budi mula' koja se provodi u svim državama članicama. Njome se želi osvjestiti i informirati javnost o pojavnim oblicima pranja novca u kojima osobe, takozvane financijske mule za određeni iznos naknade na svoje račune primaju protuzakonito stečeni novac

'Takav novac je najčešće stečen kao posljedica kaznenog djela Računalna prijevara', poručuju na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, 'a nakon što je uplaćen na njihov račun financijske ga mule prosljeđuju dalje na račune pod nadzorom organiziranih kriminalnih organizacija', poručuju iz MUP-a.

Navedena kaznena djela, napominju u MUP-u, s određenim modifikacijama svake godine, česta su pojava i u Hrvatskoj.

Osim operativnog djelovanja policije kojim se kriminalističkim istraživanjima želi suzbiti ovakav način nezakonitog prijenosa novca, putem medijske kampanje želi se utjecati na građane koji možda i ne znaju da bi ovakvim svojim postupcima počinili kazneno djelo, objašnjavaju u MUP-u.

Tijekom kampanje koja će trajati do 1. prosinca javnost će putem promotivnih materijala kao što su letci i video materijali, a koji će se distribuirati putem medija i društvenih mreža upoznati s pojmom 'financijska mula', njegovim značenjem te načinom na koji se novac nezakonito prenosi.

U okviru kampanje, Ravnateljstvo policije će održati i konferenciju za medije na kojoj će predstaviti aktivnosti policije provedene u operativnom tjednu koji je prethodio kampanji.

Hrvatska udruga banaka partner je Ministarstva unutarnjih poslova u ovoj kamapnji kao i ranijih godina. 

Edukativni videomaterijali MUP-a u sklopu kampanje Europola "Ne budi mula" Izvor: tportal.hr / Autor: MUP