ceiz indeks

Je li već počelo ispuhivanje ekonomskog rasta?

09.06.2017 u 11:25

Bionic
Reading

CEIZ indeks u travnju je prema ožujku pao neznatnih 0,1 indeksi bod, no njegova vrijednost pada već četvrti mjesec zaredom, što sugerira pogoršanje stanja poslovnog ciklusa i usporavanje ekonomske aktivnosti, objavljeno je u petak iz Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), koji izračunava ovaj ekonomski indikator

"Vrijednost CEIZ indeksa u travnju je u odnosu na ožujak pala za neznatni 0,1 indeksni bod. Međutim, nezanemariva je činjenica da indeks pada već četvrti mjesec zaredom i da je u odnosu na prosinac prošle godine njegova vrijednost kumulativno pala za puna dva indeksna boda. U odnosu na prosjek prvog tromjesečja CEIZ indeks je u travnju manji za 0,5 indeksnih bodova, što sugerira pogoršanje stanja poslovnog ciklusa", navodi se u priopćenju.

No, analitičari EIZ-a pritom ističu da se za donošenje zaključaka o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine s većim stupnjem pouzdanja, treba pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za svibanj i lipanj. 

Na godišnjoj razini, prema travnju lani, CEIZ indeks je u travnju ove godine pao za 1,4 boda, a iz EIZ-a navode da je to "najveće godišnje smanjenje njegove vrijednosti zabilježeno još od siječnja 2013. godine kada je hrvatska ekonomija bila u recesiji".

No, dodaju, istovremeno je polovica komponenti CEIZ indeksa porasla na godišnjoj razini, posebice turistički dolasci koji su u travnju 2017. godine na godišnjoj razini ostvarili rast od 40,1 posto, dok je primjerice industrijska proizvodnja, zabilježila značajan pad, od 4,5 posto, i tako dala najveći negativan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u travnju ove godine.

Analitičari EIZ-a ističu i da, mjereno na godišnjoj razini, vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti te stoga prognoziraju i nižu stopu rasta, od 1,9 posto, nakon očekivanih 2,2 posto iz prvog kvartala.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 1,9 posto", kažu iz EIZ-a, podsjećajući da desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom kvartalu rastao za vrlo skromnih 0,2 posto.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.