turbulentna godina

Janaf lani s najboljim rezultatima u povijesti; 'U najvećoj mjeri smanjili smo reputacijske rizike, osigurali stabilno poslovanje i nastavak investicija'

23.02.2021 u 12:34

Bionic
Reading

Jadranski naftovod (Janaf) ostvario je prošle godine neto dobit od 288,1 milijun kuna, što je 10 posto više u u odnosu na 2019. godinu, te ukupne prihode od 790 milijuna kuna ili 10,6 posto veće, što su najbolji Janafovi poslovni rezultati od osnivanja, izvijestila je ta tvrtka u utorak

Usporedbe radi, Janaf je 2019. godine ostvario ukupne prihode od 714,3 milijuna kuna, te neto dobit od 261,9 milijuna kuna. U 2020. godini ostvarena je bruto dobit u iznosu od 351,6 milijuna kuna i veća je u odnosu na ostvarenu u prethodnoj godini za 9,9 posto.

Prihodi od temeljne djelatnosti - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata - iznose 757,9 milijuna kuna i veći su za 14,3 posto od ostvarenja prethodne godine.

Više od 66 posto prihoda iz temeljne djelatnosti, koji iznose gotovo 500 milijuna kuna, ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. Isto tako, Janaf 46 posto prihoda od skladištenja stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem se susreće s jakom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena, kaže se u priopćenju.

Prošle godine Janaf je vlastitim sredstvima investirao više od 492 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na ulaganja u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak, modernizaciju na Terminalu Žitnjak, cjevovode te druge objekte i infrastrukturu. Društvo je također ostvarilo visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta ugovaranjem novih poslova čime je eliminiran značajan dio potencijalnih poslovnih rizika te je osigurana stabilnost prihoda za iduće razdoblje.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić ističe kako ostvareni rekordni poslovni rezultati proizlaze iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, kao i da je ključan iskorak ostvaren u zadnjem kvartalu optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu.

"Također, nova Uprava je pojačanim kontaktima s poslovnim partnerima uspjela zajamčiti stabilnost i sigurnost daljnjeg poslovanja što je posebno potvrđeno prilikom nedavnog procesa poslovne evaluacije ugovora i daljnjom suradnjom s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj. S optimizmom očekujemo nastavak ovog profitabilnog poslovnog ciklusa, budući da će stabilizacija svjetske ekonomije neupitno utjecati na povećanje potražnje za energentima", naglasio je Adanić.

Dodao je da je u tijeku izrada nove dugoročne razvojne strategije s vizijom poslovanja do 2050. godine koja predviđa transformaciju Janafa u energetsku kompaniju i niskougljičnu tranziciju. Ta će razvojna strategija sadržavati tri scenarija: prvi scenarij pokazat će što se može očekivati ako JANAF ne provede niskougljičnu diverzifikaciju poslovanja; drugi scenarij sadržavat će umjerenu diverzifikaciju poslovanja u obnovljive izvore energije (OIE), a treći scenarij intenzivniju diverzifikaciju poslovanja u OIE i druge visokotehnološke industrije.

U tu svrhu od Energetskog instituta Hrvoje Požar naručena je studija pod nazivom "Tržište transporta i skladištenja nafte i naftnih derivata te smjernice moguće diverzifikacije poslovanja JANAF-a", koja će u prvom redu, u skladu s najnovijim saznanjima i imajući u vidu globalni i regionalni utjecaj pandemije Covida-19, dati utemeljenu prognozu transportiranih količina nafte JANAF-om do 2050., na čemu će se temeljiti procjena intenziteta moguće i potrebne diverzifikacije poslovanja koja će u nekoliko narednih godina pridonijeti transformaciji JANAF-a iz naftne u energetsku kompaniju.

Iz kompanije poručuju kako je u tijeku i priprema za pozivni natječaj prema nekoliko najvećih svjetskih konzultantskih tvrtki za pružanje usluga strateškog i financijskog savjetovanja pri izradi dugoročne razvojne strategije, a njihov doprinos očekuje se prvenstveno u primjeni najboljih, najučinkovitijih i tehnološki najmodernijih globalnih iskustava u budućim projektima JANAF-ove zelene tranzicije, naročito imajući u vidu da odabrani projekti trebaju ispunjavati uvjete za financiranje iz europskih fondova (Inovacijskog fonda, Europskog zelenog plana i Programa oporavka). Također su započeti razgovori s Hrvatskom elektroprivredom d.d. oko identificiranja potencijalnih projekata u obnovljive izvore energije koje bi ove dvije hrvatske energetske kompanije mogle zajednički razvijati.

Paralelno s pripremom strateških dokumenata, JANAF intenzivira aktivnosti na identificiranju, razvoju i potencijalnom partnerstvu za nove projekte zelene tranzicije. U tijeku je realizacija programa izgradnje četiri integrirana solarna fotonaponska sustava na krovovima objekata na terminalima Zagreb-Žitnjak, Sisak, Omišalj i Virje, od kojih je fotonaponski sustav na terminalu Zagreb-Žitnjak nedavno pušten u rad. Na približno 600 kvadratnih metara površine pomoćne zgrade na Terminalu Žitnjak izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 108.540 kilovat sati (kWh) električne energije i na taj način uštedjeti oko 70 tisuća kuna godišnje troškova za električnu energiju te će se emisije ugljičnog dioksida (CO2) na godišnjoj razini smanjiti za 65 tona.

JANAF je nedavno s kompanijom BP Oil International Limited produžio ugovor o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj do 31. ožujka 2022. godine. Nastavkom suradnje s BP-om kao globalnom integriranom naftnom kompanijom i ostalim svjetskim naftnim kompanijama i trgovcima naftom, pokazatelj je ugleda koji JANAF ima na mediteranskom spot tržištu nafte. Slični ugovori sklopljeni su i s kompanijom Crodux Derivati i to za razdoblje do čak 2026. godine na Terminalu Omišalj, odnosno 2025. godine na Terminalu Žitnjak.

Za kompaniju je u ovom trenutku važna stabilnost poslovnih i upravljačkih pozicija kako bi se ostvarilo ugovaranje novih poslova i osigurala stabilnost poslovanja. To je posebno važno u segmentu usluge skladištenja iz kojeg kompanija ostvaruje gotovo polovicu prihoda i gdje JANAF konkurira s drugim pružateljima ove usluge na Mediteranu. Dugotrajni proces poslovne evaluacije (audit) koja je prethodila sklapanju ugovora s BP-om, kao i nastavak suradnje s tom kompanijom, pokazala je da su strani partneri itekako pratili nedavne događaje u kompaniji kao i moguće reputacijske rizike na poslovanje.

JANAF za nadolazeće razdoblje ima sklopljene ugovore za skladištenje nafte s Agencijom za ugljikovodike, Inom, MOL-om, Glencoreom, Petracom, Litascom i BP-om te ugovore za transport nafte s INA-om, MOL-om i NIS-om, kao i za skladištenje naftnih derivata s Agencijom za ugljikovodike i Croduxom čime je popunjena većina kapaciteta.

"Unatoč brojnim izazovima JANAF je 2020. godinu završio s iznimnim poslovnim rezultatom. Rezultat je to zajedničkog rada zaposlenika i menadžmenta na svim upravljačkim razinama koji su u najvećoj mjeri smanjili reputacijske rizike osiguravši stabilno poslovanje i nastavak investicijskog ciklusa. Tijekom ove godini očekuje se stabilizacija svjetskog gospodarstva, a time i povećanje potražnje za energentima. Također, s obzirom na znatna ulaganja u srpskim, mađarskim i slovačkim rafinerijama, s optimizmom očekujemo nadolazeće razdoblje. U zadnjem kvartalu prošle i početkom ove godine, uspjeli smo produljiti postojeće ili sklopiti nove ugovore za skladištenje nafte i naftnih derivata s brojnim globalnim naftnim kompanijama čime smo osigurali gotovo 100% popunjenost kapaciteta tijekom idućih nekoliko godina", izjavio je član Uprave Vladislav Veselica.