NEMA BRIGE

Jakovina: Meso se kontrolira, inspekcije rade svoj posao

01.10.2014 u 20:23

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je danas kako se meso u Hrvatskoj kontrolira i inspekcijske službe rade svoj posao, a pravila koja vrijede u EU-u vrijede i u Hrvatskoj

Hrvatska je dio jedinstvenog europskog tržišta te se EU zakonodavstvo primjenjuje na sve države članice pa tako i na Hrvatsku, kazao je Jakovina odgovarajući na novinarsko pitanje zašto Hrvatska nema zakonsku regulativu koja bi ograničavala uvoz smrznutog mesa starog i po nekoliko godina.

Pojasnio je kako rok trajanja hrane, pa tako i zamrznutog mesa, određuje subjekt u poslovanju s hranom, odnosno proizvođač na temelju raznih dokumentiranih analiza te ga mora navesti na proizvodu radi informiranja potrošača i odgovoran je za točnost tog podatka.

Jakovina ističe i da sve meso koje dolazi u Hrvatsku, kada se govori o smrznutom mesu, mora u popratnoj dokumentaciji imati naznačen datum prvog smrzavanja.

Inspektori Ministarstva poljoprivrede ne kontroliraju meso u prodajnim objektima već kontroliraju proizvodnju i granice, dok sve ono što je na samom tržištu - kontrolu objekata, mesnica, trgovačkih lanaca, rade sanitarni inspektori koji su u Ministarstvu zdravlja. Suradnja s njima je stalna, istaknuo je Jakovina i poručio da se u Hrvatskoj meso kontrolira, inspekcijske službe rade svoj posao.

Ako netko u bilo kojem centru stavi na police meso na kojem nije naznačen datum prvog smrzavanja, onda je to prekršaj i to inspekcijske službe sankcioniraju. Ako se na datumu prvog smrzavanja vidi da je to dulje od onoga što je preporučljivo, onda je to isto predmet za inspekcijske službe, istaknuo je.

Ministar poljoprivrede mišljenja je i kako bi svi više trebali jačati svijesti o kupnji domaćih proizvoda. 'Treba razvijati svijest o kupnji hrvatskih proizvoda jer se na taj način štite i radna mjesta, naši poljoprivrednici, naša proizvodnja', kazao je.

No svjestan je da kriza i recesija dugo traju i da kupci gledaju cijenu proizvoda. Ne možemo zatvoriti granice, raditi poremećaj na unutarnjem tržištu, već možemo kontrolirati, kazao je ministar.