Vitalna starica

Jadrolinija slavi 70. rođendan i kreće u obnovu flote

05.12.2017 u 13:37

Bionic
Reading

Najveći hrvatski putnički brodar Jadrolinija slavi 70 godina od osnutka, a u jubilarnoj godini nastavlja pozitivne trendove te je u jedanaest ovogodišnjih mjeseci prevezla je 11,8 milijuna putnika i 2,9 milijuna vozila, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje prosječno 7 posto više

Prema podacima koje je na susretu s novinarima iznio predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, u međunarodnom prometu je tijekom 11 mjeseci prevezeno 200.000 putnika i 46.000 vozila, a na lokalnim linijama 11,6 milijuna putnika i 2,8 milijuna vozila. Do kraja godine očekuje se 12 milijuna putnika.

Obljetnicu je Jadrolinija dočekala s flotom od 50 brodova ukupnog kapaciteta 27.495 putnika i 3.824 vozila. Tri su trajekta s kabinama za međunarodne linije, 34 trajekta za lokalne linije, 9 brzih plovila te 4 klasična broda.

Riječki brodar održava 34 linije u domaćem prometu i 4 međunarodne linije te prevozi 80 posto putnika i vozila na hrvatskom dijelu Jadrana. Zapošljava 1.700 radnika od kojih 75 posto pomoraca.

Brodovi tijekom ljetne sezone obavljaju više od 600 polazaka na dan, a zimi se posvećuju povezivanju otoka i otočnog stanovništva s kopnom.

Sopta je kazao da je Jadrolinija lider na hrvatskom i mediteranskom tržištu i da ima uvjete da to i ostane.

"Očekujemo obnovu flote, želimo modernizirati tvrtku i poboljšati usluge te biti potpora otočnom gospodarstvu i turizmu", kazao je.

  • +3
Ante Mrvica, koordinator Jadrolinije za splitsko područje, otišao je ljetos u mirovinu Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Po Soptinim riječima, intenzivno se izrađuje plan obnove flote koji bi trebao biti predstavljen početkom iduće godine. Najavio je da će se ići u obnovu brzih katamarana, putničkih brodova i brodova za "vanjske" otoke, koji su najpotrebniji. Dodao je da treba nastaviti ulagati i u međunarodne, a donesena je i odluka o oživljavanju dužobalne linije.

"Tu liniju želimo prilagoditi novim trendovima, osmisliti isplativ model te pronaći i kupiti primjeren brod", rekao je.

Sopta je financijsko poslovanje Jadrolinije ocijenio stabilnim, a na pitanje o natječajima za pojedine linije i konkurenciji odgovorio je da Jadrolinija pokušava dobiti sve linije za koje je zainteresirana, odnosno koje je imala do sada te da će to činiti i dalje.

  • +2
Jadrolinija, brod Marko Polo vezan na lukobranu Mololongo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ocijenio je da su pomorci najveće bogatstvo Jadrolinije, ističući da se razmatra ideja o sustavu njihove izobrazbe, odnosno manje škole u kojoj bi se prenosila iskustva i znanja starijih djelatnika na mlađe, za koju očekuje da se ostvari u sljedećoj godini. Na pitanje o mogućem dolasku 60-ak kadeta i asistenata na Jadrolinijine brodove tijekom godine, Sopta je kazao da Jadrolinija surađuje sa sindikatima te da će uvažiti i omogućiti sve pozitivne inicijative.

Jadrolinija će 70. obljetnicu svečano proslaviti večeras na brodu Marko Polo u riječkoj luci, u sklopu trodnevnog programa prvih Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe.

Dani pomorstva počeli su danas na Gatu Karoline riječke natjecanjem brodskih kuhara u pripravi jela koja se spremaju za pomorce u brodskim kuhinjama te svečanim potpisivanjem ugovora za dodjelu stipendija na riječkom Pomorskom fakultetu. Za sutra je, među ostalim, najavljena konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi na kojoj će biti predstavljena vizija razvoja hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe.