TURISTIČKI UZLET

Izvrsna predsezona: Ovi su gradovi rekorderi produženog uskršnjeg vikenda

03.04.2018 u 13:45

Bionic
Reading

Prema podacima sustava eVisitor, turistički sektor može biti izuzetno zadovoljan predsezonskim brojkama jer samo u ožujku Hrvatska je ostvarila 450 tisuća dolazaka, što predstavlja 27-postotni porast u odnosu na prošlu godinu te 1,1 milijun noćenja, što je 31 posto više nego u istom razdoblju lani

Domaći turizam nastavlja obarati rekorde i u predsezoni. Naime, u razdoblju od siječnja pa do kraja ožujka ostvarene su 894 tisuće dolazaka, što je 19 posto više nego prošle godine, te 2,3 milijuna noćenja, odnosno 20 posto više u odnosu na isto razdoblje lanjske godine, priopćili su iz Hrvatske turističke zajednice.

Najviše je bilo stranih turista, koji su ostvarili 596 tisuća dolazaka, 27 posto više nego godinu prije, te 1,6 milijuna noćenja, što predstavlja porast od 29 posto. Poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za šest posto te u noćenjima za četiri posto.

Tijekom prva tri mjeseca najviše je noćenja ostvareno u Istri, Zagrebu te na Kvarneru, a najčešći gosti bili su Nijemci, Bosanci i Hercegovci, Austrijanci, Slovenci i Talijani.

Samo u ožujku ostvareno je 450 tisuća dolazaka, što predstavlja 27-postotni porast u odnosu na prošlu godinu te 1,1 milijun noćenja, što je 31 posto više nego u istom razdoblju lani.

  • +7
Po broju noćenja apsolutni rekorder je i dalje Dubrovnik Izvor: Promo fotografije / Autor: Dhar media

Turistički djelatnici mogli su zadovoljno trljati rukama i nakon produženog uskršnjeg vikenda jer je u razdoblju od 30. ožujka do 2. travnja ostvarena 91 tisuća dolazaka te više od 285 tisuća noćenja.

Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Dubrovniku (30.355), Poreču (20.560), Zagrebu (19.015), a slijede Rovinj, Opatija, Split, Zadar, Medulin, Umag i Pula.