ništa u europu

Izvoz iranske nafte pao ispod 500.000 barela dnevno, čeka li nas zbog Trumpa skuplje gorivo?

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.05.2019 22:57
  • Objavljeno 17.05.2019 u 22:57
Tanker - ilustracija

Tanker - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Izvoz iranske sirove nafte u svibnju je pao na 500.000 barela dnevno ili manje, pokazuju podatci i tvrde izvore iz industrije, nakon što su Sjedinjene Države vođene Donaldom Trumpom zaoštrile sankcije na glavni izvor prihoda Teherana, produbljujući globalne gubitke u opskrbi.

Sjedinjene Države ponovno su uvele sankcije Iranu u studenom, nakon što su se povukle iz nuklearnog sporazuma između Teherana i šest svjetskih sila sklopljenog 2015. Washington je ovog mjeseca dokinuo izuzeća od sankcija među uvoznicima iranske nafte, čime želi smanjiti iransku prodaju do nule.

Iran je bez obzira na taj potez do sredine svibnja prodao između 250.000 i 500.000 barela nafte dnevno, prema izvorima iz naftne industrije koji prate tokove prodaje. Podatci Refinitiv Eikona govore oko 250.000 izvezenih barela dnevno sirove nafte te oko 400.000 barela kondenzata.

Glavnina sirove nafte otprema se u Aziju, kažu izvori iz naftne industrije, a nejasno je tko kupuje naftu i ide li ona krajnjim korisnicima ili u skladištenje.

Iranski dužnosnik odbio je komentirati podatke o izvozu. "Glavne destinacije su Indija i Kina", rekao je jedan izvor iz industrije koji je želio ostati anoniman. "Nema više Europe ili Turske", dodao je.

Iranski izvoz od travnja se smanjio za više od polovine. Tada je Iran izvozio nešto manje od milijuna barela dnevno. Trenutni izvoz čini petinu izvoza od 2.5 milijuna barela dnevno koje je Iran izvozio u travnju 2018., uoči povlačenja Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma.

Iranski izvoz postao je manje vidljiv otkako su sankcije Teheranu ponovno nametnute u studenom. Teheran više ne izvještava OPEC o proizvodnji, zbog čega ne postoje precizne informacije o iranskom izvozu.

Analitičari očekuju daljnje opadanje iranskog izvoza nafte tijekom svibnja. Sara Vakhshouri iz SVB Energy Internationala, očekuje izvoz između 200. 000 i 550.000 barela po danu. "Iran već ima dosta uskladištene nafte i kondenzata u Kini", kazala je. "Ne očekujemo znatne isporuke nafte tijekom svibnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!