NIŽE TROŠARINE

Izračunali smo koliko će u novoj godini pojeftiniti neki od najprodavanijih modela automobila

22.12.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Od 1. siječnja stupaju na snagu pravila za obračun trošarina na motorna vozila. Provjerili smo kako će se to odraziti na cijene nekih od najprodavanijih modela automobila

Prema novoj uredbi Ministarstva financija, posebni porez na motorna vozila, plaćanje trošarine prema ekološkom kriteriju, odnosno prema tome koliko CO2 ispušta pojedino vozilo, obračunavat će se po novoj metodologiji (WLTP) jer objektivnije mjeri emisiju ugljičnog dioksida nego dosadašnja metodologija (NEDC). Budući da nova mjerenja pokazuju i do 30 posto veću emisiju CO2, zadržavanje postojećeg sustava oporezivanja dovelo bi do rasta cijena novih vozila.

Da ne bi došlo do rasta cijena, Ministarstvo financija je novom uredbom korigiralo trošarinske tablice na način da je u pojedinim razredima smanjena tzv. gramaža CO2. Uz tu ekološku komponentu, korigirana je tzv. vrijednosna komponenta posebnog poreza tako da je vrijednosna granica oporezivanja pomaknuta s 150 na 200 tisuća kuna.

Dosad je oko 52 posto novih vozila ulazilo u 'škare' vrijednosne komponente, a po novim pravilima tri četvrtine novonabavljenih vozila više praktički neće plaćati tu vrijednosnu komponentu, nego samo onu ekološku.

Ove promjene bi u konačnici za većinu najprodavanijih automobila u Hrvatskoj trebale donijeti nešto niže cijene pod uvjetom da trgovci ne mijenjaju osnovne prodajne cijene. Riječ je o nekoliko stotina kuna kod jeftinijih modela do nekoliko tisuća kod skupljih.

U tablicama s informativnim izračunom cijena nekoliko najprodavanijih modela s novim trošarinama možete vidjeti kolike će biti okvirne uštede.

Primjerice, jedan od najtraženijih automobila niže klase, Dacia Sandero 1.0 s benzinskim motorom, s prodajnom cijenom do registracije od 79.600 kuna mogao bi pojeftiniti oko 3000 kuna jer sada ima trošarinu od 3860 kuna (prema NEDC-u 114 g/km) dok će prema novom izračunu (prema WLTP-u 129 g/km) ona iznositi samo 880 kuna.

  • +53
Dacia Sandero i Sandero Stepway - treća generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Popularni Reno Clio Sce 65, koji u osnovnoj verziji košta 93.500 kuna, pojeftinit će za oko 2500 kuna jer mu, prema izračunu, trošarina pada s 3455 na 970 kuna.

Pojeftinit će i vrlo tražena Škoda Octavia 1.6 TDI, a koja sada košta 166.518 kuna. U sastavu cijene ekološka će komponenta trošarine porasti, ali će zbog ukidanja vrijednosnog dijela trošarine u konačnici cijena pasti za oko 1900 kuna.

  • +12
Nova Škoda Octavia Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda