NOVA PRAVILA

Zakonske izmjene za umirovljenike: Provjerili smo što sve čeka one kojima se ne žuri u mirovinu ili se žele vratiti u svijet rada

05.10.2022 u 06:38

Bionic
Reading

Nakon što je sindikalnim referendumom prije tri godine osujećen Vladin pokušaj obveznog produljenja radnog vijeka do 67. godine, vladajući pokušavaju uvođenjem različitih poticaja motivirati radnike na dulji ostanak u svijetu rada. Uz već postojeću mogućnost rada do pola radnog vremena s isplatom mirovine, zakonskim izmjenama otvara se mogućnost dobrovoljnog produljenja rada do 68. godine s pravom na stimulativnu mirovinu

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu zaposlenici se potiču na ostanak u radnom i nakon navršene 65. godine.

Premda postojećim pravilima, radni odnos automatski se prekidao nakon navršenja 65. godine života radnika. Ubuduće će radnik moći ako to želi, u dogovoru s poslodavcem nastaviti raditi, uz stimulativne uvjete pri odlasku u mirovinu.

Stimulativna mirovina poticaj za duži radni vijek

Oni koji se odluče za ostanak u svijetu rada imat će pravo na uvećanu mirovinu. Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, zaposlenim osobama starijima od 65 godina polazni faktor za određivanje starosne mirovine povećat će se s 0,34 posto za svaki mjesec rada na 0,45 posto.

Dakle radnici koji nastave raditi do 68. godine mogu računati na mirovinsku povišicu od 16,2 posto, a ako radni vijek produlje do 70. godine, moći će podebljati mirovinu za čak 27 posto.

S druge strane radnici stariji od 65 godina gube pravo na otpremninu u slučaju otkaza, što će mnoge odvratiti od donošenja odluke o produljenju radnog vijeka.

Iz Ministarstva rada pojašnjavaju da je svrha te izmjene 'stvaranje zakonskih mjera i uvjeta koji će poticati poslodavce da zadrže radnike u radnom odnosu i to uvažavajući interese poslodavca s jedne strane, a jednako tako uvažavajući interes radnika za nastavljanjem njihova rada koji će utjecati i na mogućnost zarade i na povoljniju visinu buduće mirovine'.

  • +4
Ministar Marin Piletić najavio je proširenje kruga umirovljenika koji će moći raditi na puno radno vrijeme uz pola mirovine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sve više opcija za rad uz isplatu mirovine

Radnici koji žele nastaviti raditi u smanjenom opsegu mogu odabrati drugu zakonom dopuštenu opciju: rad uz mirovinu.

U tom slučaju mogu iskoristiti pravo na otpremninu ako imaju takvu mogućnost i ponovno se radno aktivirati na pola radnog vremena nakon stjecanja mirovine.

Skraćeni radni odnos uz isplatu mirovine omogućen je umirovljenicima s prijevremenom i punom starosnom mirovinom, kao i onima s obiteljskom mirovinom.

Pravo zapošljavanja imaju umirovljeni prema posebnim propisima, i to prema još povoljnijim uvjetima. Naime umirovljeni vojnici i policajci, za razliku od ostalih, mogu raditi na puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine.

  • +2
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Umirovljeni branitelji mogu raditi pod istim uvjetima kao i umirovljenici u prijevremenoj i starosnoj mirovini, no ako je riječ o onima sa statusom hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI), imaju pravo raditi puno radno vrijeme uz smanjenje mirovine za trećinu, odnosno za cijelu plaću i dvije trećine mirovine.

Ovaj oblik produženog rada postaje sve popularniji, o čemu svjedoči stalan rast broja zaposlenih umirovljenika. Kako bi dodatno potaknuo rad nakon stjecanja prava na mirovinu, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić najavio je proširenje kruga umirovljenika koji će moći raditi na puno radno vrijeme uz pola mirovine.