PESIMISTIČNI VIDOŠEVIĆ

'Izlazak iz krize tek za deset godina'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 15:19
  • Objavljeno 05.02.2009 u 15:19
vIDOŠEVIĆ1

vIDOŠEVIĆ1

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Hrvatska gospodarska komora (HGK) traži hitan rebalans proračuna te potom njegovo linearno rezanje za 10 posto, a prikupljena sredstva bi se preko HBOR-a iskoristila za potporu gospodarstvu u vrijeme krize

Na isti način, smatraju u HGK-u, trebali bi se srezati proračuni lokalnih zajednica te novac prebaciti u lokalne razvojne agencije koje bi financirale lokalne projekte.

'Hrvatska je, osim u recesiji, i u dubokoj strukturalnoj krizi koja traje zadnjih nekoliko desetljeća. Za njezino prevladavanje trebat će nam barem deset godina, i to samo ako napravimo temeljni zaokret funkcioniranja društva u cjelini. Kada bismo sada srezali proračun za 30 posto, svi bi popadali u nesvijest i počeli kukati. A upravo smo takav proračun imali prije samo tri godine. 1995. imali smo proračun od 26 milijardi kuna i tri milijarde dolara vanjskog duga. A sada smo sve pojeli, popili, prodali ćaćino i zadužili vlastitu djecu', istaknuo je Nadan Vidošević, predsjednik HGK-a na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio HGK-ov paket mjera za borbu protiv krize.

Ustvrdio je kako je Hrvatska najveću političku pogrešku napravila kad je promijenila Ustav 2000. i napustila predsjednički sustav u kojem je imala mogućnosti jasnog, nedvosmislenog odlučivanja i nije bila izložena trošku koaliranja.

Vidošević je protiv formiranja novih kriznih tijela, što je za njega gubitak vremena, već smatra da postojeće institucije moraju pokazati da su spremne odgovoriti izazovu.

HGK-ov antikrizni paket sadrži 15 točaka. Tako se traži da se država prekine zaduživati na domaćem tržištu i da se okrene zaduživanju kod centralne banke. Kako bi se izbjegla nelikvidnost, Vidošević predlaže donošenje interventnog paketa zakona koji bi ubrzali naplatu potraživanja na rok ne duži od 90 dana za sve subjekte platnog prometa.

U HGK-u se protive nastavku gradnje kapitalnih projekata, poput Pelješkog mosta, koji je potreban, kaže Vidošević, ali ne sad kad je zamrlo tržište nekretnina i kad to neće dovesti do rasta vrijednosti zemljišta i kuća na poluotoku Pelješcu.

Za razliku od ostalih antirecesijskih mjera koje su posljednjih tjedana izašle u javnost, HGK je protiv ukidanja zabrane rada trgovina nedjeljom

Da bi se na miru mogle provesti sve potrebne mjere koje bi Hrvatsku izvukle iz krize koja traje, kaže Vidošević, od početka 80-ih godina, potrebno je prekinuti s psihozom i pritiskom 'kad će Hrvatska ući u Europsku uniju'

'Moramo pronaći onu dinamiku približavanja Europi koja nama odgovara. Europska unija neće riješiti nijedan naš problem', rekao je Vidošević.

Predsjednik HGK-a smatra da se problem sa Slovenijom treba riješiti na sudu.

'Ako suđenje bude trajalo deset godina, neka traje. Što ćemo time izgubiti? Mislite da bi Slovenija blokirala naš ulazak u Uniju da nema potporu ostalih članica? Svima je jasno da mi moramo ući u EU, ali bolje da to uradimo hodajući, nego skačući s nogama u vreći', ustvrdio je Vidošević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi