KARIJERA NA ISPITU

Izbjegnite lošu reputaciju na poslu

  • Autor: MSN/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 15:31
  • Objavljeno 28.11.2008 u 15:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Osim znanja, znatnu ulogu u napretku vaše karijere odigrat će i vaš odnos prema suradnicima

Nema sumnje da ćete, ovisno o svojim sposobnostima, znanju i vještinama, napredovati u karijeri. No, znatnu ulogu odigrat će i vaš odnos prema suradnicima.

Naime, dojam kojeg ostavljate na druge itekako može ubrzati napredak vaše karijere. MSN donosi pet načina koji mogu ugroziti napredak vaše karijere, kako bi ih izbjegli, prenosi MojPosao.

Izbjegavanje pomoći

Zamislite situaciju u kojoj vaš kolega treba pomoć u radu. Sazvao je sastanak da preraspodijeli svoje obveze. Jedan kolega se nudi za pomoć, dok vi mirno sjedite, nadajući se da ćete izbjeći dodatni posao. Ovaj potez je pogrešan. Zašto? Rad na projektima koji ne pripadaju vašem opisu svakodnevnog posla mogu proširiti vaše znanje i vještine. Osim toga, kolege kojima pomognete, rado će vam uzvratiti pomoć.

Neispunjena obećanja

Primjerice, zaposlenik koji rado obeća da će pomoći kolegi u radu pred kraj radnog vremena, a onda to ne učini jer ima nedovršenog posla u svom uredu, može doći na loš glas. Naime, takva situacija je nedopustiva jer je kolega računao na vas i vašu pomoć. Stoga, izbjegavajte obećanja ako znate da ih nećete moći izvršiti jer onoga trena kada date obećanje kolegi, on ovisi o vama.

Biti najpametniji

U većini slučajeva zaposlenici cijene mišljenje svojih kolega. No osoba koja često nameće svoj stav, neće naići na odobrenje od suradnika. Stoga, dopustite drugima da kažu svoje mišljenje te da predlože nove ideje.

Ne priznati svoje pogreške

Nije neobično da zaposlenici griješe u radu. No, ne priznati pogrešku nije ni etično niti profesionalno. Ukoliko pogriješite, pronađite način da ispravite grešku. Osim toga, ukoliko prešutite pogrešku koju ste napravili, kolege više neće imati povjerenja u vas.

Sudjelovati u tračevima

Zaposlenici trebaju znati pametno odreagirati na trač i paziti da ni sami ne budu sudionici. Naime, nitko u svom timu ne želi imati osobu koja širi negativne vijesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi