VRUĆA JESEN

Iveković: 'Sindikalni prosvjedi počinju 9. rujna'

17.08.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Hrvatska udruga sindikata (HUS) će u prvoj polovici rujna organizirati niz prosvjeda širom zemlje kako bi izrazili svoje neslaganje s Vladinim gospodarskim mjerama. Prvi prosvjed će se održati 9. rujna u Vinkovcima, zatim slijede 10. rujna u Osijeku, 11. rujna u Šibeniku, 12. rujna u Puli i u Rijeci, 14. rujna u Splitu, a 15. rujna održat će se središnji prosvjed u Zagrebu

HUS traži da Vlada ukine krizni porez, vrati stopu PDV-a na 22 posto, povuče svoju preporuku državnim tvrtkama da srežu plaće radnicima za 10 posto i da se krene u hitan obračun s kriminalom i korupcijom.

'U paničnom strahu da neće moći napuniti proračun i izvršiti svoje obveze Vlada je donesla niz loših mjera. Za sada nećemo tražiti smjenu vladajućih, ali ako se ogluše na naše poruke, tražit ćemo promjene', rekao je voditelj zagrebačkog ureda HUS-a Mario Iveković na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako se nije htio upuštati u procjene koliko bi se građana moglo okupiti na prosvjedima, Iveković očekuje da će ih se odazvati velik broj, jer su 'dodirnuti svi'. 'Ako se sada neće odazvati, onda neće nikada', zaključio je Iveković.

Za sada se još uvijek ne zna hoće li se HUS-u pridružiti još neka od sindikalnih središnjica jer su mnoge od njih najavljivale vruću jesen, da bi nakon pregovora u Banskim dvorima zašutjele.

'Mi smo jedini odbili Vladine mjere. Otvoreni smo za suradnju sa svima i još nije kasno za druge da se priključe. Nismo željeli pozvati ostale sindikate na konzultacije i pregovore jer bismo samo izgubili vrijeme. Nadamo se da će nam se pridružiti nevladine udruge, seljaci, umirovljenici, studenti i svi ostali građani. Ovo je poziv da se krene', ustvrdio je Iveković.

Zagrebački prosvjed održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića s početkom u 16 sati.