DRŽAVI DUGUJE 1,1 MIL. KUNA

Ivaniševićeva tvrtka na putu u stečaj

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 19.03.2013 09:30
  • Objavljeno 19.03.2013 u 09:30
goran ivanišević

goran ivanišević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Splitska tvrtka Sport line u vlasništvu našeg slavnog tenisača Gorana Ivaniševića 31. siječnja podnijela je zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe. Ali kako u zakonskom roku nije predana sva potrebna dokumentacija Nagodbeno vijeće splitske Fine odlučilo je prije četiri dana Trgovačkom sudu predložiti pokretanje stečajnog postupka nad Ivaniševićevom tvrtkom

Sport line ukupno duguje 5,7 milijuna kuna što je navedeno u zahtjevu za predstečajnu nagodbu.

Budući da Fini nije predana sva dokumentacija, nije poznato tko su glavni vjerovnici. Međutim, iz popisa poreznih dužnika Ministarstva financija vidljivo je kako Ivaniševićeva tvrtka samo državi duguje 1.135.787,78 milijuna kuna.

Pošto predstečajna nagodba neće biti provedena Sport line sad čeka stečaj s likvidacijom, a vjerovnici će se pokušati naplatiti od preostale imovine.

Tvrtku je osnovao 1998. Goranov otac Srđan, a uz njih dvojica kao vlasnica još je upisana Goranova majka Gordana Ivanišević.

Najveći je poslovni poduhvat Sport linea izgradnja poslovno-stambenog kompleksa Lazarica 2 na Firulama. Uz velike probleme zgrada sa 65 luksuznih stanova završena je 2003. godine.

Ivanišević je sam priznao u intervjuu za tjednik Globus kako je to bio promašen projekt. Čitav posao vodio je njegov otac koji, rekao je osvajač Wimbledona, 'nije bio upućen u posao i vjerovao je krivim ljudima'.

Sport line sada je u mirovanju, bez zaposlenih. U 2011. nije imao prihoda, a od 2007. iz godine u godinu je samo gomilao gubitke. Prema financijskom izvješću iz 2011., pod kratkotrajnom imovinom navedene su zalihe vrijedne 5,3 milijuna kuna što se najvjerojatnije odnosi na neprodane stanove.

Naš legendarni tenisač vlasnik je i tvrtke Goran promocija koja se bavi nekretninama. Ni ona nije uspješna. Račun joj je blokiran gotovo godinu i pol dana, a gubici su joj pojeli kapital koji je trenutačno u minusu za 1,14 milijuna kuna.

Sve navedeno tjera na zaključak kako se Ivanišević nalazi u financijskim poteškoćama. Međutim, teško je povjerovati kako ga može zadesiti sudbina Ive Majoli.

Procjena je kako je samo od nagradnih fondova na turnirima zaradio oko 20 milijuna dolara. Na to se treba dodati još sigurno nemali novac od sponzorskih ugovora i turnirskih bonusa, a Ivanišević i dan danas igra na seniorskim teniskim turnirima.

No uza sve to, prije tri godine nije uspio izbjeći pljenidbu jahte vrijedne više od dva milijuna eura koju je izvršila leasing kuća Hypo Leasing Kroatien, jer nije plaćao mjesečne rate.

Kakve daljnje planove ima sa svojim posrnulim tvrtkama, pokušali smo saznati od Ivaniševića, ali on se nije javljao na naše telefonske pozive.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!