poslovno okruženje

Istraživanje Američke gospodarske komore pokazalo da većina tvrki u Hrvatskoj planira širenje poslovanja i nova zapošljavanja

21.03.2022 u 11:31

Bionic
Reading

Američka gospodarska komora predstavila je rezultate Istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj koje je provedeno u razdoblju od 16. prosinca 2021. do 2. veljače 2022. na uzorku od 149 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj

„Za više od 70 posto ispitanika poslovanje u 2021. bilo je bolje nego u prethodnoj godini. Usporedbom nekoliko prethodnih godina, vidljiv je oporavak poduzeća, članova AmCham-a u 2021. Nakon neizvjesne 2020. godine, poslovni rezultati pokazuju pretpandemijski udio poduzeća koja ostvaruju rast u odnosu na prethodnu godinu. Kod većine ispitanika (48 posto) rastao je broj zaposlenih, dok je 38 posto poduzeća zadržao isti broj zaposlenih. Značajnije raste broj poduzeća koja dodatno zapošljavaju u odnosu na prethodnu godinu. Znatan dio ispitanika (61 posto) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 44 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina', rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a predstavljajući rezultate.

Najveća poboljšanja u razdoblju od pet godina ispitanici vide u uvjetima financiranja, povećanoj potražnji za robama i uslugama te poticajima i drugim državnim mjerama dok kao najveće pogoršanje uvjeta poslovanja ispitanici vežu uz, dostupnost i kvalitetu radne snage, provedbu pravnih pravila i procedura te cijenu rada.

'Promatranjem petogodišnjeg trenda, uz manju kontrakciju za 2020. godinu, članice AmCham- a kontinuirano planiraju širenje poslovanja u Hrvatskoj, pa tako 82 posto ispitanika planira širenje poslovanja u nadolazećem razdoblju, a njih 69 posto dodatno zapošljavanje zaposlenika', dodala je Doko Jelušić.

'Nakon blagog smanjenja poslovnih aktivnosti i opreznijih planova za nadolazeće razdoblje u 2020, rezultati istraživanja bilježe znatan udio poduzeća koja bilježe rast kada je riječ o poslovnim rezultatima za 2021., zapošljavanju i planiranom rastu. Ipak, malo više od jedne trećine ispitanika koji posluju u drugim državama SIE, smatra uvjete poslovanja u Hrvatskoj lošijima, a više od pola smatra ih usporedivima. Najveći nedostaci u usporedbi s državama SIE su malo tržište, pravosuđe, sporost administracije i razina oporezivanja. U sljedeće tri godine 82 posto poduzeća, članova AmCham-a planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, a 69 posto poduzeća planira nova zapošljavanja u sljedeće tri godine. Također, dvije trećine ispitanih poduzeća razmišlja o omogućavanju fleksibilnog modela rada (rad od kuće) za svoje zaposlenike nakon završetka pandemije. Glavni razlozi za takvu odluku su omogućavanje ravnoteže između posla i privatnog života, poboljšanje zadovoljstva/zadržavanje zaposlenika te zdravlje i dobrobit zaposlenika', istaknula je Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a.