izvanredne situacije

Istražili smo što se nalazi u državnim robnim zalihama i hoće li to biti dovoljno ako zatreba?

10.03.2020 u 18:06

Bionic
Reading

Daljnja eskalacija zaraze koronavirusom mogla bi dovesti do nestašice pojedinih prehrambenih proizvoda. Kako bi stabilizirala opskrbu u takvim situacijama, država može intervenirati puštanjem na tržište proizvoda iz robnih zaliha. Provjerili smo što se nalazi u robnim zalihama i jesu li dobro popunjene za slučaj većih poremećaja na tržištu

Robne zalihe kojima upravlja posebno Državno ravnateljstvo čine osnovni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi te neprehrambeni proizvodi nužni u izvanrednim situacijama, poput zaliha goriva, šatora, višenamjenskih cisterni, pumpi za vodu i kontejnera za stanovanje.

Prema zadnjem izvješću ravnateljstva, procijenjena vrijednost robnih zaliha krajem 2018. iznosila je 511,7 milijuna kuna, od čega otprilike polovica otpada na hranu. Među poljoprivredno-prehrambenim proizvodima najzastupljeniji su pšenica (18 posto zaliha), kukuruz (6 posto), juneće meso (6 posto), šećer (5 posto), cjelodnevni suhi obrok i mesne konzerve (po 4 posto) te svinjsko meso i riblje konzerve (2 posto).

Budžet za robne zalihe iz godine u godinu varira, ovisno o količini prodanih starih zaliha i potrebama za novim narudžbama. Novac za stvaranje, korištenje i obnavljanje robnih zaliha osigurava se iz državnog proračuna, od zakupnine skladišta i najma opreme robnih zaliha te od viška prihoda ostvarenog iz poslovanja robnim zalihama prethodnih godina.

U 2018. prihodi ravnateljstva iznosili su 70,3 milijuna kuna, pri čemu je oko dvije trećine novca osigurano iz državnog proračuna, a trećina od prodaje imovine. Iste godine rashodi su dosegnuli 94,5 milijuna kuna, od čega je na obnovu i popunjavanje zaliha utrošeno 70,3 milijuna kuna, a 24,2 milijuna kuna iznosili su troškovi poslovanja, u što ulaze plaće, održavanje, najamnina za čuvanje robe i sl. U obnovi strateških zaliha najveći dio sredstava utrošen je za kupnju tri tisuće tona šećera (14 milijuna kuna) i 16 autocisterni za vodu (23 milijuna kuna).

Manjak prihoda od 24,2 milijuna kuna u 2018. pokriven je prenesenim viškom prihoda i primitaka iz ranijih godina u iznosu od 56,6 milijuna kuna.

U posljednje vrijeme nije bilo značajnijih intervencija iz robnih zaliha. Zadnja velika intervencija bila je 2014. prilikom katastrofalnih poplava u istočnoj Slavoniji, kada je iz robnih zaliha upućena hrana te oprema za zbrinjavanje stanovništva u vrijednosti od 31 milijun kuna.

U posljednje dvije godine zalihe su angažirane u slučaju poplava u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te onečišćenja vode u Slavonskom Brodu. U navedenim slučajevima korištene su pumpe, autocisterne, spremnici i pitka voda iz robnih zaliha. Također, svake godine dio artikala iz robnih zaliha daruje se Caritasu za humanitarne projekte.

Ravnateljstvo u poslovnim knjigama iskazuje i značajna potraživanja, a koja iznose čak 61,3 milijuna kuna. Riječ je najvećim dijelom o teretu koji se vuče iz razdoblja prije 2000., u kojem je država aktivno sudjelovala u sjetvama i otkupima žitarica, iz čega je proizašlo nekoliko afera sa značajnim gubicima.

Među poznatijim je ona 'pšenična' iz 1996., u kojoj je nestalo 45.000 tona pšenice izvezene bez znanja države. U aferu je bio uključen i Ivica Todorić, čiji je Agrokor otkupljivao i izvozio pšenicu. Šteta je iznosila 14 milijuna maraka.

Procjenjuje se da je u nekoliko godina problematičnog upravljanja zalihama lošim poslovnim odlukama i zlouporabama proračun oštećen za više od 450 milijuna kuna. Zbog gubitaka u trgovanju žitaricama i stečajeva tvrtki povezanih s robnim zalihama dosad je već otpisano oko 345 milijuna kuna, a kako vrijeme prolazi, sve je manje nade da će se naplatiti preostala potraživanja.

  • +11
Poremećaji u opskrbi mogli bi dovesti do nestašice pojedinih prehrambenih artikala Izvor: EPA / Autor: CARLO COZZOLI

Nakon neugodnih iskustava iz tog razdoblja unaprijeđen je model upravljanja zalihama te pojačana kontrola. Poseban naglasak stavlja se na izbor skladištara, a zanavljanje roba provodi se uz čvrste mjere osiguranje, poput bankarskih garancija i zadužnica.

Ugovori o uskladištenju redovito se ažuriraju, a nadzor nad poštivanjem ugovornih obveza provodi se cijele godine provjerom količinskog stanja, kakvoće i uporabljivosti robe te uvjeta smještaja.