prilika ili patka

Istražili smo prodaje li se zaista krunidbena crkva kralja Zvonimira iz 11. stoljeća

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 15.06.2018 19:03
  • Objavljeno 15.06.2018 u 19:03
Krunidbena crkva sv. Petra i Mojsija

Krunidbena crkva sv. Petra i Mojsija

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

Zemljište uz Put Majdana na samoj administrativnoj granici Solina i Klisa, na kojem se nalazi crkva sv. Petra i Mojsija, u kojoj je okrunjen kralj Zvonimir, ponuđeno je na prodaju, objavila je prošli tjedan Slobodna Dalmacija. Upitali smo Ministarstvo državne imovine, kojem je zemljište ponuđeno na kupnju, hoće li spasiti tu povijesno neprocjenjivu nekretninu i dobili vrlo zanimljiv odgovor

'Zemljište na kojemu se nalazi krunidbena crkva iz 11. stoljeća, u kojoj je okrunjen hrvatski kralj Dmitar Zvonimir, u vlasništvu je Republike Hrvatske', kratko su nam odgovorili iz Ministarstva koje vodi Goran Marić.

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija u ponedjeljak je objavila kako je spomenuto zemljište u vlasništvu stanovitog Vice Gizdića, a kako je na njemu nekretnina koja ima status kulturnog dobra, on je parcelu od 1216 kvadratnih metara ponudio s pravom prvokupa državi - Ministarstvu državne imovine, Županiji splitsko-dalmatinskoj i Općini Klis, na čijem se katastarskom području nalazi takozvana Šuplja crkva.

Glasnogovornica Ministarstva Vinka Drezga pojasnila nam je da je parcela na kojoj je krunidbena crkva u 1/1 vlasništvu države, a da je stanoviti Gizdić u vlasništvu susjedne parcele.

To je na Facebooku potvrdio i načelnik Općine Klis Jakov Vetma te daje još detaljnije pojašnjenje ove komplicirane imovinsko-pravne zavrzlame:

'Ne znam kome je u interesu širiti dezinformacije. Navedeno zemljište koje se prodaje na ovoj fotografiji nalazi se uz samu kuću, iza automobila. Ne prodaje se krunidbena bazilika, već je zemljište u obuhvatu kulturnog dobra te je vlasnik, po zakonu, dužan prije prodaje trećoj osobi nekretninu ponuditi državi', jasan je Vetma.

Ukupna je vrijednost parcele 300.000 eura, a kako sada stvari stoje, institucije državne i lokalne samouprave ne 'grizu'. S adrese Ministarstva Gizdić još nije primio nikakav odgovor, Slobodna Dalmacija piše da županija neće koristiti pravo prvokupa, a njime se neće koristiti ni u Općini Klis.

Kralj Dmitar Zvonimir važna je ličnost hrvatske srednjovjekovne povijesti. U rujnu 1075. godine papa Grgur VII poslao je svoje legate, opata Gebizona i biskupa Fulkona, da okrune Zvonimira kao hrvatskog kralja nakon što je on pristao biti papinim slugom. Okrunjen je u Šupljoj crkvi mjesec kasnije, kada prima žezlo i mač te papinsku zastavu.

Zvonimir je stolovao u Kninu, a kako za njegove vladavine nije bilo većih sukoba, razvijao je gospodarstvo i kulturu, uz što je davao bogate poklone Crkvi. Bio je oženjen Jelenom, sestrom ugarskog kralja Ladislava. Nakon njegove smrti 1089. godine, zbog činjenice da je oženio sestru mađarskog kralja, kreće serija ratova za njegovo nasljedstvo, što u konačnici dovodi do nestanka hrvatske samostalnosti i ustoličenja mađarske dinastije Arpadović.

  • +7
  • +4

Kip kralja Zvonimira u Kninu

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!