BORBA PROTIV SUŠE

Istra će izdržati sezonu s prvim stupnjem redukcije

Veljko Ostojić

Veljko Ostojić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic / -mag

'Stanje s vodoopskrbom je teško, ali ipak nije kritično', kazao je ministar turizma Veljko Ostojić nakon sastanka s predstavnicima Istarske županije u Puli. Istaknuo je da bi do 15. rujna Istra, prema sadašnjim procjenama, trebala izdržati s prvim stupnjem redukcije vode

U pogledu dugoročnog rješavanja vodoopskrbe Istre, o čemu se razgovaralo s čelnicima Istarske županije, dogovoreno je da se sačini operativni program koji bi u jednom dijelu odredio aktivnosti za sljedeću godinu, odnosno definirao na koji način spremno dočekati turističku sezonu, dok bi drugi dio tog dokumenta sadržavao prijedloge na koji način na dug rok riješiti problem vodoopskrbe.

'Složili smo se da to životno pitanje žitelja, potencijalnih gostiju i privrede Istre treba riješiti dugoročno i na sustavan način. Vjerujem da će povjerenstvo koje će Istarska županija osnovati za praćenje realizacije tog programa rezultirati time da se Istra više neće naći u situaciji u kojoj je sada', kazao je ministar Veljko Ostojić. Napomenuo je da je bio vrlo mali broj reklamacija, premda hotelski i turistički resorti zbog suše ne izgledaju zeleni kao prošle godine, i da istarski turistički djelatnici smatraju da se postojeća redukcija vode zbog suše ne bi trebala značajnije odraziti na posjet gostiju.

Zamjenik župana Vedran Grubišić naglasio je da Istra ne pamti ovakvu sušu u zadnjih 50 godina te da će se ostatak turističke sezone pokriti izvorom Sv. Anton u dolini rijeke Raše, koji doprinosi vodoopskrbnom sustavu s oko 30 posto vode, iz kojeg bi se u zimskom periodu crpile još veće količine, što bi se omogućilo izgradnjom tzv. bypassa i postavljanjem dodatnih cijevi. Među dugoročnim rješenjima je i izgradnja akumulacije te usmjeravanje vode iz Gorskog kotara prema Istri.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi