DAN POREZNE SLOBODE

Isplatili smo dug državi, od sutra radimo za sebe

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.06.2009 11:03
  • Objavljeno 18.06.2009 u 10:56
autocesta, radnik

autocesta, radnik

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Institut Adriatic iz Rijeke, nezavisni think-tank koji promiče slobodno tržišnu ekonomiju, izračunao je na temelju procjene svih poreza, doprinosa i proračunskog manjka u bruto društvenom proizvodu Hrvatske da građani rade isključivo za državu sve do 18. lipnja, a tek nakon toga – znači od sutra - počinju raditi za sebe.

U usporedbi s drugim zemljama u Europi, hrvatski građani za državu rade znatno duže. Nataša Srdoč iz Instituta Adriatic kaže da je životni standard Hrvata nizak upravo zbog rastrošne države, prenosi VOA News.

'Kada promatramo regiju, porez na dobit u Hrvatskoj je 20 posto što najviša stopa u jugoistočnoj Europi. Porez na dohodak je 45 posto, to je gotovo najviša stopa u cijeloj Istočnoj Europi. Uz to, prevelike su državne subvencije za tvrtke koje posluju s gubicima', kaže Srdoč koristeći podatke Međunarodnog monetarnog fonda.

Ona smatra da je posebno štetan previsok porez na dodanu vrijednost (PDV), koji je u Europi viši jedinu u Danskoj i Švedskoj – gdje je 25 posto, a u Hrvatskoj je 22 posto.

'Posebno u ovoj godini ekonomske krize, vlade brojnih zemalja nastoje ublažiti negativne posljedice krize, smanjene ekonomske aktivnosti, tako što smanjuju porez na dodanu vrijednost. Recimo, Britanija je snizila svoj porez na dodanu vrijednost sa 17.5 na 15 posto. Finska je smanjila porez na dodanu vrijednost za hranu sa 17 na 12 posto. U isto vrijeme, hrvatska vlada nije napravila apsolutno ništa kako bi smanjila porezni teret svojim građanima', istaknula je Srdoč.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi