poslovanje pod pandemijom

Iskustvo malog poduzetnika u borbi s koronakrizom: 'Nismo uopće razmišljali o otpuštanjima, već smo svi sjeli i dogovorili se. Do 1. kolovoza ćemo izdržati, a onda...'

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 07.04.2020 15:37
  • Objavljeno 07.04.2020 u 15:24
Ivan Bosnić, suvlasnik Fisherije

Ivan Bosnić, suvlasnik Fisherije

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Prije izbijanja pandemije koronavirusa Ivan Bosnić i njegovi partneri Marko Burazin i Branimir Brzić ribom i morskim plodovima opskrbljivali su oko 250 restorana u Zagrebu. Zatvaranjem restorana veleprodaja je stala i sve snage prebacili su na maloprodaju te dostavu. Unatoč golemom padu prometa, odlučili su se boriti s krizom bez otpuštanja radnika. Zasad opstaju, iako se boje što će biti ako pandemija potraje još tri-četiri mjeseca

Veleprodajom ribe i morskih plodova Bosnić i njegovi partneri bave se od 2007. Prije godinu i pol krenuli su i s maloprodajom preko tvrtke Fisherija. Prvi delikatesni riblji shop otvorili su na placu na Jarunu, a prije nekoliko mjeseci i u Maksimiru.

U njihovoj ponudi su posebni riblji proizvodi kao što su očišćena sipa, filetirana riba (brancin, orada, kovač itd.), jastozi, razne školjke i ostalo.

'Prije krize godišnji promet u veleprodaji bio nam je oko 20-ak milijuna kuna, a u maloprodaji smo lani imali oko milijun kuna prometa. Posao je bio stabilan i rastao je. Zatvaranjem restorana, veleprodaja nam je pala za više od 90 posto. Nekad smo imali 50 dostava dnevno za restorane, danas je to šest, sedam dostava tjedno. Zbog toga smo morali preko noći reorganizirati poslovanje. Sve ljude iz veleprodaje prebacili smo u maloprodaju i pokrenuli smo dostavu do kućnog praga. Jako nam dobro ide. Imamo četiri kamiona s hladnjačom, a nedavno smo ušli u suradnju s Woltom', izjavio je za tportal Bosnić, dodajući kako sad imaju oko 30 dostava dnevno.

Zadržali su svih 15 radnika. To ne bi bilo moguće, ističe, bez pomoći države koja se obvezala svim tvrtkama pogođenim koronakrizom pokrivati minimalac od 4000 kuna te doprinose od 1460 kuna.

'Zadovoljavamo sve uvjete i nadam se kako ćemo dobiti taj novac. Kao tvrtka još ćemo dodati svoj dio za plaće. Nažalost, primanja naših radnika morali smo korigirati. Kad je izbila kriza, nismo uopće razmišljali o otpuštanjima. Radnici su s nama minimalno dvije godine. Svi smo sjeli i otvoreno razgovarali. Dogovorili smo na koji ćemo način izdržati ovaj period. Plaće su prije krize u prosjeku bile oko 7000 kuna, a sad su od 5000 do 6000 kuna', izjavio je Bosnić.

Ruku spasa pružili su im i vlasnici prostora u kojima se nalaze dvije trgovine Fisherije. Odgodili su im najam za tri mjeseca.

Bosnić se sa svoja dva partnera dogovorio da o daljnjim mjerama štednje, što uključuje i otpuštanja, neće razmišljati do 1. kolovoza.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Ubija nas neizvjesnost. Nitko ne zna koliko će ovo dugo trajati. Nadam se da će se do kolovoza situacija normalizirati', zabrinut je Bosnić.

S druge strane, optimizam mu daje to što potražnja za njihovim proizvodima raste iz dana u dan. Njegova četiri kamiona s hladnjačama koji se svaki dan dezinficiraju rade punom parom. Da potražnja raste, dokazuje i ugovor s Woltom.

Inače, kupci najviše traže filete od brancina, meso domaćih kozica, temeljac od škampi, hobotnice i sipu u kockicama. Cijene se u Fisheriji kreću od 30-ak do 100-tinjak kuna, ovisno o proizvodu.

  • +2

Fisherija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fisherija

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!