nema nafte

Iran, Ukrajina i SAD: Svijet se sprema na brutalno poskupljenje goriva

06.04.2024 u 09:01

Bionic
Reading

Cijene sirove nafte prošli su tjedan porasle jedan posto uslijed novih napetosti između Irana i Izraela

Sirova nafta Brent, kojom se trži u Europi, prodaje se po 91,17 dolara po barelu dok američki WTI košta 86,7 dolara po barelu, što su najviše cijene nafte od listopada prošle godine. Samo u prošlom tjednu, obje vrste nafte poskupile su više od četiri posto.

Okidač za to bio je Iran, treći najveći proizvođač OPEC-a, koji je obećao osvetu Izraelu zbog napada u kojem su ubijeni visokorangirani iranski vojni dužnosnici.

Opetovani napadi ukrajinskih dronova na rafinerije u Rusiji imaju pak potencijal s tržišta maknuti 15 posto ukupne ruske proizvodnje, a valja podsjetiti da su američki dužnosnici već upozorili Ukrajince da ne ciljaju ruske rafinerije jer tako mogu izazvati globalni cjenovni šok. 

U međuvremenu, rast zaposlenosti u SAD-u u ožujku znatno je nadmašio očekivanja - otvoreno je čak 303.000 novih radnih mjesta što samo pumpa ionako visoku potražnju za gorivima u najvećem gospodarstvu svijeta. 

Globalna potražnja za naftom ove godine trebala bi porasti na čak 1,4 milijuna barela dnevno, napisali su nedavno analitičari banke JPMorgan.