iskoristili priliku

Internetska trgovina procvjetala u koronakrizi, velik rast zabilježen i u Hrvatskoj

06.07.2021 u 11:02

Bionic
Reading

Koronakriza donijela je velike probleme ekonomijama širom svijeta, ali jedan je sektor doživio procvat. Riječ je, naravno, o online trgovini

Internetska trgovina činila je u pandemijskoj 2020. godini gotovo petinu prometa u globalnoj maloprodaji zbog ograničenja kojima su vlade suzbijale širenje koronavirusa, procjenjuje Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD). Udio internetske u globalnoj maloprodaji porastao je u 2020. na 19 posto, sa 16 posto u 2019. godini, piše seebiz.

U 2019. globalna elektronska trgovina porasla je četiri posto, na 26.700 milijardi dolara.

Najveći su udio internetske trgovine u 2020. bilježile Južna Koreja i Kina, gdje je činila četvrtinu ukupnog prometa. Slijede Velika Britanija s 23,3 posto i SAD sa 14,0 posto.

Globalne trendove prati i Hrvatska. Sukladno nedavno objavljenim podacima, prema nominalnim indeksima prometa od trgovine na malo, u veljači je na godišnjoj razini najsnažniji rast zabilježen u kategoriji Trgovina na malo internetom ili poštom, po stopi od 22 posto. Istraživanje Međunarodne poštanske federacije pokazuje kako u Hrvatskoj 50 posto internetskih kupaca novac troši u kineskim e-trgovinama, njih 12 posto u Njemačkoj, a 8 posto kupuje iz Ujedinjenoga Kraljevstva. Online kupci najviše su 2020. kupovali na Amazonu, Alibabi, eBayu i Wishu, koji čine e-trgovačku 'veliku četvorku'. Najviše se kupuje preko Amazona i Alibabe, dok je eBay doživio najveći pad u prošloj godini.

Budući da zalihe robe predstavljaju dio kapitala svake tvrtke, potrebno ih je odgovorno i primjereno skladištiti.

S obzirom na rast online trgovine, zasigurno će rasti i potreba za pouzdanim logističarom i visokoopremljenim skladištima. Distribucija robe široke potrošnje i drugih potrepština će imati sve veći značaj. Važno je paralelno s razvojem e-trgovine, obratiti pažnju na sve "pozadinske" logističke procese, jer dobro razvijen sistem skladišnog poslovanja i distribucije je od presudne važnosti za razvoj usluge online trgovine.

  • +2
Online trgovine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Poduzeća koja se tek prebacuju na online trgovinu ili su već uveliko ušla u takav segment poslovanja, a trebaju skladišni prostor koji će biti pouzdan za njih, cargo-partner Hrvatska nudi novo, visokoregalno, opremljeno skladište na čak 12,000m² plus dodatnih 900m² mezanina, u Zagrebu u blizini Zračne luke Franjo Tuđman. Uz ovu tvrtku možete se potpuno fokusirati na druge stvari, jer kupcima nude ne samo skladištenje, već i potpuno integrirano logističko rješenje prilagođeno Vašim potrebama. Uz suvremene sustave za kontrolu temperature i ventilacije koji osiguravaju idealne uvjete skladištenja, centar pruža i moderni sustav zaštite od požara za potpunu sigurnost. Dostupno je od studenog 2021.

Organizacija transporta, sve carinske formalnosti i skladišno poslovanje sa distribucijom do krajnjih korisnika, kao paket pozadinskih logističkih procesa ne treba biti briga e-trgovaca. Kada roba bude raspoloživa za skladištenje i prodavač ažurira svoju online trgovinu, može se slobodno posvetiti samo tehničkim formalnostima web stranice i promotivnim sadržajem, a brigu o korisniku nakon procesa naručivanja jednostavno prepusti stručnjacima.