IT industrija

Informatička IN2 grupa obilježila 30 godina rada, iza nje je više od 700 projekata

05.07.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Jedna od vodećih domaćih IT tvrtki IN2 grupa obilježila je u ponedjeljak navečer 30 godina postojanja, tijekom kojih je stalno rasla, razvijajući softver za razne industrije te konzalting za gotovo sve poslovne grane, a s više od 500 zaposlenih posluje u pet zemalja regije

Tvrtku IN2 osnovao je 1992. u Zagrebu Ante Mandić, a prvi veliki posao bio im je razvoj softvera za Zagrebački velesajam, da bi nakon pet godina razvili "custom development" projekt i prvi proizvod INsurance2, što su slijedili mnogi drugi IT projekti i proizvodi.

Od 2018. IN2 grupa je nakon preuzimanja postala dio kanadske i globalne IT grupacije CSI (Constellation Software Inc.), koja pak posluje na 250 lokacija u 80 zemalja svijeta te surađuje s više od 125 tisuća klijenata. Unutar CSI grupacije, IN2 grupa je i centar izvrsnosti za zdravstvene informacijske sustave u jugoistočnoj Europi.

U tri desetljeća izvedeno 700 projekata

U 30 godina rada IN2 grupa je, kako ističu za Hinu, izvela gotovo 700 projekata, od čega 80 posto na hrvatskom, a ostalo na stranim tržištima.

Danas se najviše bavi rješenjima za podršku kompanijama i organizacijama iz sektora gospodarstva, financija i osiguranja te javnog sektora i zdravstva, u kojemu je na hrvatskom tržištu i šire jedan od lidera.

Na proslavi 30. rođendana koja je u Muzeju suvremene umjetnosti okupila brojne zaposlenike, partnere i korisnike IN2 te uzvanike iz državnih, lokalnih i drugih političkih i gospodarskih institucija, predsjednik Uprave IN2 grupe Denis Jašarević naglasio je da je za njihov uspjeh najzaslužnija kreativnost, upornost i motiviranost zaposlenih da projektima mijenjaju život građana na bolje.

"Kada smo osnovani 1992. bili smo pioniri IT posla, ispred svog vremena, a i danas kreiramo rješenja koja mijenjaju život, što planiramo i ubuduće, biti najbolji. Nastavljamo s projektima digitalizacije hrvatskog društva, zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalne gospodarske IT projekte, što su i najveća dostignuća IN2 grupe", poručio je Jašarević.

Najavio je da i u budućnosti žele dalje rasti u poslovanju, što je i njihova strategija, te i ove godine već bilježe rast.

Zdravstvo velika priča

Iz IN2 grupe od projekata ističu da su digitalno transformirali zdravstveni sektor projektima poput svjetski nagrađivanog sustava eNaručivanja putem kojeg je 2013. prvi put omogućeno digitalno naručivanje pacijenata iz ordinacija obiteljskih liječnika na preglede u hrvatskim bolnicama.

S time su krenuli krajem 1990-ih godina kada počinju informatizirati hrvatske bolnice s osnovnim 'stvarima' - od registra pacijenata, evidencije prijema i smještaja u krevet, preko osnovnih medicinskih nalaza do otpusnog pisma i pripadajućeg računa.

Danas imaju Bolnički informacijski sustav BIS koji se koristi u 48 hrvatskih bolnica i sustav BioNET LIS u više od 120 medicinsko-biokemijskih laboratorija, a od 2017. uvode bolničke informacijske sustave i u inozemstvu te danas održavaju bolnice u Vijetnamu, Azerbajdžanu i Saudijskoj Arabiji.

Pohvalili su se i projektima, poput digitalizacije sudskog registra, zemljišnih knjiga i jedinstvenog registra osoba RH, kao i da su tijekom 30 godina akvizirali mnoge tvrtke (Igea, Info Opus, Grad, Pardus, SVAM Plus i MCS Grupu), uz najavu da će nastaviti s akvizivijima i širenje poslovanja.

sve osim nogometa