STAO RAST CIJENA

Inflacija u travnju pala na 2,4 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.05.2011 15:21
  • Objavljeno 16.05.2011 u 15:17
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju su u Hrvatskoj u odnosu na ožujak u prosjeku porasle za 0,2 posto, a u odnosu na travanj prošle godine više su za 2,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS)

Rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini od 0,2 posto najniži je u ovoj godini, a to je utjecalo i na blagi pad stope inflacije na godišnjoj razini, s 2,6 posto u ožujku na 2,4 posto u travnju

U dvanaestomjesečnom razdoblju, odnosno u godišnjem prosjeku stopa inflacije iznosi 1,5 posto.

Po podacima DZS-a, na rast potrošačkih cijena u travnju u odnosu na ožujak najviše je utjecao rast cijena odjeće i obuće koje su, pod utjecajem nove proljetne kolekcije, porasle za 3,5 posto, te cijene prometa koje su u prosjeku više za 1,4 posto, a zbog viših cijena goriva te prometnih usluga.

Na mjesečnoj su razini porasle i cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, u svakoj skupini u prosjeku za 0,5 posto, cijene zdravstva više su za 0,3 posto, a za po 0,1 posto porasle su cijene ugostiteljskih usluga i ostalih dobara i usluga.

Cijene pak prehrane i bezalkoholnih pića na mjesečnoj su razini u prosjeku pale za 0,9 posto, a cijene alkoholnih pića i duhana niže su za 0,1 posto, dok su cijene komunikacija, rekreacije i kulture te cijene obrazovanja u travnju u prosjeku ostale na razini iz ožujka.

Statistika na godišnjoj razini pokazuje da su najviše, za 7,1 posto, porasle cijene prometa, na što je najviše utjecao rast cijena goriva i maziva za osobna vozila koje su u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine više za 15,8 posto.

Cijene alkoholnih pića i duhana na godišnjoj su razini u prosjeku porasle za 7 posto.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u indeksu potrošačkih cijena imaju najveći udio od gotovo 31 posto, u travnju ove godine u odnosu na travanj prošle godine bile su u prosjeku više za 3,3 posto. Pritom su cijene ulja i masti zabilježile rast za 22,4 posto, cijene voća rast za 7,8 posto, a cijene kruha i žitarica u prosjeku su u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine više za 5 posto. Na godišnjoj su razini porasle i cijene mlijeka, sira i jaja, za 4,4 posto, cijene šećera, džema, meda, čokolada i konditorskih proizvoda za 4,3 posto, ostalih prehrambenih proizvoda za 4 posto, ribe za 2,5 posto, povrća za 2,1 posto, dok su cijene mesa bile niže i to za 1,9 posto.

Statistika u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine bilježi i rast cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva i to za 2,5 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje za 1,8 posto, ostalih dobara i usluga za 1,5 posto, zdravstva za 1,4 posto te ugostiteljskih usluga za 0,7 posto.

Cijene pak komunikacijskih usluga na godišnjoj su razini u prosjeku niže za 0,1 posto, rekreacije i kulture za 1,4 posto, odjeće i obuće za 3,9 posto, a najveći se pad na godišnjoj razini bilježi kod cijena obrazovanja, za 11 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi