procjena DZS-a

Inflacija u studenom 'samo' 4,7 posto, najniža stopa u zadnje dvije godine

30.11.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u studenome 4,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije u više od dvije godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

DZS je u četvrtak objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u studenome stopa inflacije iznosila 4,7 posto u odnosu na studeni prošle godine, dok su u odnosu na prethodni mjesec cijene dobara i usluga pale za 0,2 posto.

To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u listopadu inflacija iznosila 5,8 posto.

Stopa od 4,7 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto. Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene hrane, pića i duhana porasle su na godišnjoj razini za 7,4 posto, usluga za 6,9 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 4,8 posto.

Cijene energije pale su, pak, za 3,4 posto na godišnjoj razini, pokazuje izvješće DZS-a. Na mjesečnoj su razini cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle za 0,2 posto, kao i cijene hrane, pića i duhana.

Cijene usluga ostale su nepromijenjene, dok su cijene energije pale za 1,7 posto na mjesečnoj razini.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u studenome DZS će objaviti 15. prosinca.