EKONOMSKA VLADINA SAVJETNICA:

'Inflacija u Njemačkoj vjerojatno je dosegnula vrhunac'

10.01.2023 u 20:08

Bionic
Reading

Inflacija u Njemačkoj vjerojatno je dosegnula vrhunac s obzirom na pad cijena energenata u svijetu, rekla je u utorak ekonomska vladina savjetnica Monika Schnitzer, dodajući da u ovoj godini očekuje daljnji pad cijena plina

'Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, vrhunac (inflacije) zapravo je iza nas', rekla je Schnitzer za agenciju Reuters.

Njemačka inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) usporila je u prosincu, drugi mjesec zaredom, spustivši se na 9,6 posto, zahvaljujući padu cijena energije i jednokratnoj vladinoj pomoći kućanstvima za račune za potrošnju energije.

Schnitzer ističe i da ne vidi potrebu za podizanje kamatnih stopa u eurozoni za više od pola postotnog boda na idućoj sjednici Europske središnje banke (ECB) na početku veljače. ECB je suočen s teškim zadatkom održavanja ravnoteže i njegovi potezi moraju biti pomno odmjereni, istaknula je vladina ekonomska savjetnica.

U okolnostima blage zime, kako je napomenula, gospodarski izgledi donekle su se poboljšali. Dodala je i da su ekonomski stručnjaci bili 'sasvim u pravu', prognoziravši u studenome da je njemačko gospodarstvo u 2022. poraslo 1,7 posto. Po njezinu mišljenju, možda je bio čak i malo snažniji.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Njemački statistički ured Destatis objavit će podatak o BDP-u u 2022. u petak. Analitičari iz Reutersove ankete prognoziraju da je najveće europsko gospodarstvo poraslo 1,8 posto.