prognoza ifa

Inflacija u Njemačkoj oslabit će u 2022. godini

15.09.2021 u 11:19

Bionic
Reading

Inflacija u Njemačkoj ojačala je ove godine zbog oporavka potražnje nakon ublažavanja koronamjera i vraćanja stope PDV-a na pretkriznu razinu, a iduće godine cijene bi trebale usporiti, prognozirao je u srijedu ekonomski institut ifo

Inflacija će ove godine iznositi oko tri posto, procjenjuje njemački institut, ističući da je glavni razlog snažnog rasta cijena niska poredbena osnovica u pandemijskoj 2020. godini.

"Na prvom mjestu valja istaknuti da su u 2020. godini cijene bile iznimno niske zbog privremenog sniženja stope PDV-a u drugoj polovini godine i naglog pada cijena energije u koronakrizi", tumači čelnik ifova odjela za prognoze Timo Wollmershaeuser.

Visoka stopa inflacije signalizira da cijene trenutno snažno rastu ili da su prošle godine snažno pale, a istraživanje pokazuje da trenutno odražava, između ostalog, poskupljenje hrane, energije i nekih usluga, napominje ifov stručnjak.

U 2022. godini inflacija bi trebala usporiti na 2 do 2,5 posto budući da oslabiti faktori koji su bili njezin pokretač, procjenjuju u ifo-u.

"Proći će godina dana otkako je ukinuta snižena stopa PDV-a i otkako su cijene energenata dosegnule pretkriznu razinu", objašnjava čelnik ifova odjela za prognoze.

  • +3
Angela Merkel otvorila je tvornicu litijskih baterija u sklopu koncerna Daimler AG Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Upozorava ipak da još nije moguće pouzdano predvidjeti hoće li drugi faktori poticati rast cijena.

Potražnja kućanstava nakon koronakrize mogla bi se pokazati snažnijom no što se očekivalo, a kontinuirana nestašica mogla bi poduprijeti cijene sirovina i intermedijarnih proizvoda, što bi također u konačnici utjecalo na potrošačke cijene, objašnjava.