STUDENI

Inflacija na godišnjoj razini porasla na 1,8 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.12.2009 15:24
  • Objavljeno 15.12.2009 u 15:21
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u studenome u odnosu na listopad u prosjeku više za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na studeni prošle godine, više za 1,8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku

Tako je stopa inflacije na godišnjoj razini nešto porasla u odnosu na listopad kada je iznosila 1,3 posto, no, u godišnjem se prosjeku i dalje bilježi pad stope.

Stopa inflacije u godišnjem prosjeku, u razdoblju prosinac 2008. - studeni ove godine, u odnosu na isto razdoblje godina prije iznosi 2,5 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego u listopadu (kada je iznosila 2,7 posto).

Po podacima Državnog zavoda, na mjesečnoj su razini na rast potrošačkih cijena najviše utjecale cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u studenom za 1,5 posto više nego u listopadu, potom cijene prometa s rastom za 1,1 posto.

Cijene odjeće i obuće u studenom su bile više za 0,3 posto u odnosu na listopad, cijene ostalih dobara i usluga za 0,2 posto, dok su u četiri skupine - prehrana i bezalkoholna pića, potom pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje, kao i zdravstvu i ugostiteljskim uslugama u prosjeku više za po 0,1 posto.

Na godišnjoj su pak razini, u studenom ove u odnosu na studeni lani, najviše porasle cijene zdravstva, za 17,9 posto, te potom alkoholnih pića i duhana koje su povećane za 13,9 posto.

Statistika rast na godišnjoj razini bilježi i kod cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, za 4,1 posto, ugostiteljskih usluga za 3,1 posto, ostalih dobara i usluga 2,9 posto, rekreacije i kulture 2,0 posto, obrazovanja 1,7 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje 1,3 posto, prometa 0,3 posto, te cijena komunikacija, za 0,1 posto.

Pad cijena po glavnim skupinama potrošnje statistika na godišnjoj razini registrira kod odjeće i obuće za 3,2 posto, te kod prehrane i bezalkoholnih pića čiji cijene najviše i utječu na kretanje indeksa potrošačkih cijena s obzirom da u strukturi indeksa imaju najveći udio (od 32,4 posto). Cijene prehrane i bezalkoholnih pića u studenom su ove u odnosu na studeni prošle godine niže za 0,9 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi