najveći svjetski izvoznik

Indija ograničava izvoz riže, smanjenje isporuke pojačat će pritisak na cijene hrane u svijetu

09.09.2022 u 11:48

Bionic
Reading

Indija je zabranila izvoz lomljene riže i uvela izvoznu carinu od 20 posto za druge vrste te žitarice kako bi osigurala opskrbu građana i ublažila rast cijena na domaćem tržištu koji je potaknula manja zasijana površina zbog slabih monsunskih kiša

Indija je najveći izvoznik riže u svijetu i prodaje je u više od 150 zemalja, pa će smanjene isporuke pojačati pritisak na cijene hrane, koje već rastu zbog suše, toplinskih valova i ruskog rata u Ukrajini.

Ispodprosječna količina oborina u glavnim indijskim regijama koje proizvode rižu, kao što su Zapadni Bengal, Bihar i Uttar Pradesh, potaknula je zabrinutost za proizvodnju. Indija je ove godine već zabranila izvoz pšenice i ograničila isporuke šećera, podsjeća Reuters.

U četvrtak je New Delhi potpuno zabranio izvoz lomljene riže, koju je skupina siromašnih afričkih zemalja, poput Senegala i Džibutija, uvozila za potrebe ljudske prehrane. Najveći je kupac bila Kina koja je prošle godine uvezla od 1,1 milijuna tona, a uglavnom je koristi za stočnu hranu.

Vlada je danas uvela i 20-postotnu carinu na izvoz drugih vrsta riže, uz izuzetak djelomično kuhane (parboiled) i basmati riže. Carine će utjecati na bijelu i smeđu rižu, koje čine više od 60 posto indijskog izvoza, rekao je predsjednik udruge izvoznika All India Krishna Rao.

'Zbog carina indijska riža više neće biti konkurentna na svjetskom tržištu. Kupci će se prebaciti na Tajland i Vijetnam', kazao je Rao. Indija čini više od 40 posto globalnog izvoza riže, a konkuriraju joj Tajland, Vijetnam, Pakistan i Mjanmar.

  • +3
Poplava u Indiji Izvor: Profimedia / Autor: Javed Dar / Xinhua News / Profimedia

Indijski bi izvoz zbog carina u narednim mjesecima mogao pasti najmanje 25 posto, rekao je izvršni direktor najvećeg indijskog izvoznika riže Satyam Balajee Himanshu Agarwal.

Izvoznici žele da vlada osigura neke olakšice za već potpisane izvozne ugovore. 'Kupci ne mogu platiti 20 posto više od dogovorene cijene, a čak ni prodavači ne mogu si priuštiti plaćanje pristojbe. Vlada bi trebala izuzeti već potpisane ugovore od pristojbe', rekao je Agarwal.

Indijski izvoz riže dosegnuo je rekordnih 21,5 milijuna tona 2021., više od iduće četiri najveće svjetske izvoznice žitarica, Tajlanda, Vijetnama, Pakistana i SAD-a, zajedno. Indija je do sada bila daleko najjeftiniji dobavljač riže i to je u određenoj mjeri zaštitilo afričke zemlje, poput Nigerije, Benina i Kameruna, od poskupljenja pšenice i kukuruza, rekao je neimenovani mumbajski trgovac iz globalne trgovačke kompanije. '(Do sada) rasle su cijene svih poljoprivrednih proizvoda, osim riže, a sada im se pridružila i ona', rekao je.