ŠTO RADE FOND MENADŽERI?

Indeksni fondovi nadmašili druge

07.03.2013 u 16:44

Bionic
Reading

Nakon izuzetno dobrog siječnja, i veljača je bila uspješna za većinu domaćih investicijskih fondova. Od 84 aktivna fonda, 56 ih je u proteklom mjesecu zabilježilo porast vrijednosti udjela, a najveću zaradu ulagačima donio je dionički fond Ilirija Azijski tigar

Promatrano od početka godine, najbolju izvedbu i dalje imaju dionički fondovi usmjereni na domaće i regionalne dionice, koji su u dva mjeseca uspjeli ostvariti dvoznamenkasti prinos.

Zanimljivo je da su na samom vrhu dva indeksna fonda (OTP Indeksni, VB CROBEX), koja su jednostavnim praćenjem burzovnih indeksa uspjela nadmašiti ostale fondove, čija uspješnost ovisi o umješnosti upravljanja fond menadžera. OTP indeksni, koji prati kretanje CROBEX indeksa Zagrebačke burze početak ožujka dočekao je s prinosom od 12,02 posto, a VB CROBEX, koji se oslanja na specijalizirani indeks CROBEX10, ojačao je u dva mjeseca 11,72 posto. 

Indeksni fondovi briljirali su u siječnju, a u veljači je uvjerljivo najbolji bio dionički fond Ilirika Azijski tigar s rastom od 7,22 posto, dok je najveći gubitnik bio mješoviti fond HPB global s minusom od 6,14 posto.

Među dioničkim fondovima snažan mjesečni rast (iznad 3 posto) ostvarili su i fondovi Fima Equity (+3,87 posto), KD Victoria (+3,58 posto), HPB WAV-DJE (+3,19 posto) i OTP indeksni (+3,10 posto).

Najveći gubitak (-5,47 posto) pretrpjeli su ulagači u fond Ilirika Gold, kojeg je pogodio snažni pad cijene zlata na globalnim tržištima.

Od 13 mješovitih fondova, osam je zabilježilo rast vrijednosti udjela dok ih je pet u veljači završilo u crvenom. Najveći porast ostvario je fond C-Premium koji pretežno ulaže u vrijednosnice na Zagrebačkoj burzi. Najveći pad pretrpjeli su fondovi HPB Global i ICF Balanced, čiji su portfelji izloženi korporativnim obveznicama domaćih kompanija.

Dramatična pad vrijednosti obveznica Optima telekoma i Nexe grupe još jače je pogodio obvezničke fondove, među kojima su samo tri zabilježila rast, dok ih je pet završilo u minusu. Najbolju izvedbu u veljači imao je ZB bond s rastom od 1,15 posto, a najviše je potonuo HPB obveznički, kojem je vrijednost udjela smanjena za gotovo 6 posto.

Novčani fondovi su tradicionalno ostvarili pozitivne prinose, ali su oni bili vrlo slabi, sukladno povijesno niskim kamatnim stopama na tržištu novca.

242968,247609,232084,237060
Imovina
otvorenih investicijskih fondova u siječnju je porasla za 847 milijuna kuna ili 6,53 posto, dostigavši krajem mjeseca razinu od 13,81 milijardu kuna. Najveći rast ostvarili su novčani fondovi, imovina im je narasla 8,46 posto te je krajem siječnja iznosila 9,9 milijardi kuna.

Imovina dioničkih fondova ojačala je za 5,57 posto i popela se na 2,04 milijarde kuna. Sredstva obvezničkih fondova porasla su za 1,21 posto te su na kraju siječnja iznosila 450 milijuna kuna. Istovremeno, slaba izvedba mješovitih fondova izla je odljev imovine, koja je na mjesečnoj razini pala za 3,61 posto na 1,07 milijardi kuna.