poslovanje u prvih devet mjeseci

Ina zabilježila snažan rast prihoda i dobiti

26.10.2018 u 16:45

Bionic
Reading

Prihodi Ina grupe od prodaje u prvih su devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli za 21 posto, na 16,2 milijarde kuna, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki iznosila 1,06 milijardi kuna i viša je za 9 posto, pokazuju podaci iz financijskog izvješća koje je Ina objavila u petak

Rast prihoda iz kompanije objašnjavaju "većom prodajom rafinerijskih proizvoda zajedno s višim cijenama nafte i naftnih derivata".

Po podacima iz izvješća, CCS EBITDA bez jednokratnih stavki smanjena je za 10 posto na godišnjoj razini te iznosi 2,2 milijarde kuna, što je, kako se navodi, rezultat nižeg doprinosa rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo.

Operativna dobit Ina grupe - EBITDA je na sličnoj razini kao i u prvih devet mjeseci prošle godine i iznosi 2,7 milijardi kuna.

"Porast cijena nafte i povoljno okruženje u Istraživanju i proizvodnji nastavljaju pozitivno utjecati na poslovanje Ine i u 2018. godini. Ukupni utjecaj na Inine prihode bio je značajan, s više od 20 posto povećanja, a dobit je nadmašila razinu iz istog razdoblja 2017. godine", ističe predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon u komentaru izvješća.

Fasimon naglašava da istraživanje i proizvodnja i dalje nadoknađuju prirodni pad aktivnostima na projektu EOR i kampanjom revitalizacije zrelih polja.

"Zahvaljujući navedenim aktivnostima proizvodnja domaće nafte ostala je stabilna, dok se ublažavanje prirodnog pada proizvodnje plina pokazalo većim izazovom, barem do finalizacije ugovora s ENI-jem za koncesijska područja u sjevernom Jadranu", kaže Fasimon.

Ističe i da su količine rafinerijske prerade povećane u trećem tromjesečju te su nadoknađeni zaostaci uzrokovani redovitim i planiranim aktivnostima održavanja provedenima početkom godine, a rezultati su nešto viši u usporedbi s istim razdobljem u 2017. godini.

  • +2
Skupo gorivo Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

"Košaricu sirove nafte nastavljamo proširivati, čime se mijenja struktura proizvodnje, ali obrađujemo i profitabilnije sirovine", napominje predsjednik Uprave Ine. 

No, dodaje i kako je "unatoč poboljšanoj EBITDA rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo, novčani tok ostao negativan, naglašavajući potrebu za promjenom prema održivom poslovanju i pametnim ulaganjima u tržišnim uvjetima koji se stalno mijenjaju".

"Usmjereni smo na održiva, profitabilna ulaganja koja osiguravaju povrat, kako bismo povećali našu konkurentnost na regionalnom tržištu", poručuje Fasimon.

Po podacima iz izvješća, EBITDA istraživanja i proizvodnje bez jednokratnih stavki je porasla za 11 posto, na 2,16 milijardi kuna, kao rezultat značajno viših cijena ugljikovodika (za 34 posto u odnosu na isto razdoblje lani u američkim dolarima za barel), dok je proizvodnja ugljikovodika zbog prirodnog pada smanjena za 9 posto. 

CCS EBITDA rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo iznosila je 339 milijuna kuna, što je 47 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a uglavnom kao posljedica manje povoljnog vanjskog okruženja, obrazlažu iz Ine.

Dodaju da su planirane aktivnosti održavanja u prvom dijelu ove godine utjecale su na razinu prerade u rafinerijama, ali su nadoknađene u trećem tromjesečju. 

Kapitalna ulaganja Ina grupe u prvih su devet mjeseci ove godine iznosila 912 milijuna kuna, što je povećanje za 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz stalni fokus na ulaganjima u Hrvatskoj. Ulaganja u Hrvatsku u prvih su devet mjeseci ove godine iznosila 793 milijuna kuna, a u inozemstvo 119 milijuna kuna. 

Ina je smanjila neto dug za osam posto, na 1,14 milijarde kuna na kraju trećeg tromjesečja 2018. godine s omjerom duga i kapitala ispod 9 posto, pokazuju podaci iz devetomjesečnog izvješća.