NEMA MASOVNIH OTKAZA

Ina: Realni višak radnika manji je od 170

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 11.12.2015 08:49
  • Objavljeno 11.12.2015 u 08:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Ina je u četvrtak demantirala tvrdnje objavljene u nekim medijima, prema kojima se u toj kompaniji pripremaju otkazi za više od tri tisuće radnika

"Nastavno na objavu internih dokumenata kompanije od strane određenih medija koji tvrde kako su 'pripremljeni otkazi za 3.135 radnika', ističemo kako se radi ili o manipulaciji i namjernoj pogrešnoj interpretaciji podataka ili elementarnom nepoznavanju postupka koji se komentira te odbacujemo tvrdnje o 'masovnim otkazima u Ini'", stoji u Ininom priopćenju.

Dodaje se kako se ukupan realni višak radnika procjenjuje na manje od 170, pri čemu se ističe da odluka o višku nije donesena nego je u tijeku savjetovanje s Radničkim vijećem te će navedeni višak u konačnici biti i manji kroz preraspodjelu zaposlenika unutar Ina Grupe ili kroz druge mjere zbrinjavanja.

Kako se objašnjava, najveći broj radnih mjesta koja su navedena u objavljenim dokumentima (više od 2.600) odnosi se na projekte koje je Ina već komunicirala javnosti, odnosno prelazak Ininih radnika u novoosnovane tvrtke u njezinom 100-postotnom vlasništvu - Ina Maloprodajni servisi i Plavi tim.

S obzirom da radnici prelaze u nove tvrtke, njihova radna mjesta moraju biti uključena u odluku o višku, napominju u Ini.
Dodaju da je prelazak u tvrtku Ina Maloprodajni servisi odbilo približno 700 radnika iz segmenta djelatnosti Trgovina na malo. Zbog toga je pokrenut eksterni natječaj za zapošljavanje te je trenutno u tijeku selekcija i zapošljavanje novih radnika što znači da će broj zaposlenih u maloprodajnoj mreži ostati isti, kaže se u priopćenju.

Da nije riječ o stvarnom otkazivanju ugovora o radu, Hini je potvrdila i predsjednica Sindikata Inaš Maja Rilović. Podsjeća da je Ina izdvojila neke djelatnosti u zasebne tvrtke u svome 100-postotnom vlasništvu, pa je tako u tvrtku Ina Maloprodajni servisi prešlo približno dvije tisuće radnika, a u informatičku tvrtku Plavi tim oko 120.

Ina je pak još 23. studenoga objavila da od 1. prosinca na snagu stupa novi model upravljanja maloprodajnom mrežom, kojom će upravljati novoosnovana tvrtka Ina Maloprodajni servisi, u koju je prelazak prihvatilo 69 posto radnika maloprodaje.

Odluku o početku provedbe novog modela upravljanja maloprodajnom mrežom donijela je Uprava Ine na temelju Sporazuma o poslovno održivom modelu upravljanja maloprodajnom mrežom kojeg su sredinom ove godine potpisali sindikati, Radničko vijeće, Ina i tvrtka Ina Maloprodajni servisi.

Portal SEEbiz ustvrdio je u četvrtak na temelju dokumentacije do koje je došao, kako Ina namjerava otpustiti 3.135 radnika. Dokument koji je objavio SEEBiz dio je savjetovanja radi postizanja sporazuma za smanjivanje potrebe za prestankom rada radnika, prije donošenja konačne odluke, koji je Uprava uputila Radničkom vijeću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!