VIŠAK ZAPOSLENIH

Ina priprema zbrinjavanje 500 radnika?

benzin, ina, gorivo

benzin, ina, gorivo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / CROPIX

U Ini se priprema izrada programa zbrinjavanja viška radnika uz poticajne otpremnine, koji bi mogao obuhvatiti oko 500 od 15.000 zaposlenih u Ina grupi, neslužbeno doznaje Vjesnik

Ivan Šuker, ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora Ine, navodno se protivi takvom smanjivanju broja zaposlenih s dodjelom stimulativnih otpremnina.

U Ini su potvrdili da je nekoliko analiza pokazalo kako u toj tvrtki postoji višak zaposlenih, posebno u usporedbi s konkurentskim kompanijama. Ipak, u ovom je trenutku prerano reći o kolikom se točno broju radi, kažu u Ini.

Napominju, piše Vjesnik, da su do sada znatno smanjivali sve druge troškove poslovanja. Međutim, kako bi sačuvali konkurentnost na tržištu, morat će, najavljuju, otvoriti i pitanje viška zaposlenika

Pritom ističu kako im je iznimno važno da svaki eventualni program bude socijalno prihvatljiv te da podrži daljnji razvoj kompanije.

Prema mišljenju stručnjaka, takva eventualna reakcija ministra Šukera ne čudi jer mu je u interesu da smanji pritisak na Zavod za zapošljavanje i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kojem svaki mjesec mora osigurati značajan dio novca za mirovine iz državnog proračuna.

Međutim, s druge strane, može se očekivati da se takav njegov potez neće svidjeti zaposlenima u Ini koji su, prema riječima njihovih sindikalaca, jako zainteresirani za uvođenje poticajnih otpremnina. Čak su od sindikata tražili da u pregovorima s Upravom Ine o kolektivnom ugovoru zatraže uvođenje takvih poticajnih mjera za odlazak iz tvrtke jer ih nije bilo već nekoliko godina.

Po procjenama sindikata u Ini čak osam do deset posto zaposlenih ima neki od uvjeta za prijevremeno umirovljenje, pa očekuju da bi interes zaposlenih za poticajne otpremnine, ako ih bude, mogao biti prilično velik. Naime, sindikalci očekuju da bi to mogao biti jedan od najboljih takvih programa u Hrvatskoj.

Prema njihovim riječima, piše Vjesnik, nešto više o tome hoće li biti programa zbrinjavanja viška zaposlenih s poticajnim otpremninama, kolike bi one mogle biti i kriterijima za dobivanje, moglo bi se znati sljedeći tjedan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi