73 POSTO PRVOTNOG PLANA

Ina će u ovoj godini investirati oko 1,7 milijardi kuna

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2012 20:06
  • Objavljeno 05.09.2012 u 19:57
Ina zgrada

Ina zgrada

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ina je u prvih šest mjeseci ove godine investirala oko 405 milijuna kuna, a procjenjuje da će ukupno u ovoj godini investirati oko 1,7 milijardi kuna, doznaje se danas u toj naftnoj kompaniji

Tako bi, po dostupnim podacima, ukupna ulaganja u ovoj godini bila na razini od oko 73 posto prvotnog investicijskog plana od 2,3 milijarde kuna.

Glavnina investicija bit će usmjerena u istraživanje i razvoj te potom rafinerije, a u kompaniji upozoravajui i na niz problema s kojima se suočavaju u realizaciji svojih investicija, kao što je primjerice čekanje na dozvole, kašnjenje natječaja za nove istražne koncesije, dugotrajan proces javne nabave, ili primjerice nedostatak bušećih garnitura za istražne platforme u sjevernom Jadranu.

Kao primjer u Ini navode 400 do 450 milijuna eura vrijedno ulaganje u tzv. delayed cracking postrojenje u Rijeci, za što je postupak dobivanja dozvola kompanija pokrenula još 2009. godine. No, zbog promjene mjesta za otpremanje petrokoksa, jer prvotno je bila planirana luka Bakar kako je to bilo predviđeno i prostornim planom Primorsko-goranske županije i za što je dobiveno 'zeleno svjetlo' ministarstva zaštite okoliša, ali je potom, kako bi se išlo na ruku lokalnom stanovništvu, dogovoreno da to bude Urinj, još uvijek se čeka donošenje izmjena prostornog plana županije.

Uskoro se očekuje završetak javne rasprave o tom prostornom planu, a u Ini procjenjuju kako ta priča možda neće biti gotova ove godine, ali se nadaju da će to biti u razumnom roku.

Posvetit ćemo se tomu da dobijemo sve potrebne dozvole i krenemo u realizaciju te investicije, kažu u Ini u kojoj napominju kako je riječ o velikoj investiciji za čiju će realizaciju trebati i dvije, dvije i pol godine.

U Sisku, ponavljaju, ulaganja će ići u sigurnost rada rafinerije i postizanje boljih ekoloških parametara.

U istraživanje i razvoj u Ini ove godine planiraju ulaganja od oko milijardu kuna.

Inina je strategija na kopnu godišnje bušenje tri do pet istražnih bušotina, a do sada su ove godine već išli s dvije istražne bušotine i do kraja godine očekuju još dvije. Bušimo gdje možemo, gdje imamo koncesije, a bit ćemo spremni uključiti se i u natječaje za ostale istražne koncesije, kaže izvor blizak poslovodstvu Ine napominjući i kako natječaji za nove koncesije kasne i nešto više od godinu dana.

Nove istražne bušotine predviđaju i u Sjevernom Jadranu, no problem je nedostatak bušaćih garnitura za tako zahtjevne poslove, pa bi taj posao mogao možda krenuti u prvoj polovici iduće godine.

Na kašnjenje Ininih investicija jučer su upozorili iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, a danas je i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio kako su Inina ulaganja u prvih šest mjeseci očekivano niska, ali se očekuje da se na kraju godine približi zadanim parametrima. Ako ne uspiju u tome, država kao jednu od mogućnosti razmotriti povlačenje dividende, ali ne unazad, jer se to ne radi, nego za iduću godinu, što su ove godine ostavili upravo da potaknu investicije, upozorio je Čačić.

U Ini na upite o toj mogućnosti odgovaraju kako investiranje treba biti u interesu svima te kako im do sada takvo što na sastancima nije spominjano.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi