okrugli stol

Implementacija ESG ciljeva u poslovanje nužnost je za poslovanje u energetskoj tranziciji

24.11.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Udruga XEnergy – Mreža za promicanje žena u energetskoj tranziciji organizirala je danas u Zagrebu okrugli stol „Najvažniji rizici poslovanja u 2024. godini – Strategije upravljanja u hrvatskim kompanijama“, koji je ponudio poglede različitih industrija i sektora na poslovne rizike koji nas očekuju u sljedećoj godini.

Promjene u nacionalnim i međunarodnim makroekonomskim, regulatornim, političkim i klimatskim uvjetima donose nove rizike i potrebu strateškog upravljanja njima. U središtu rasprave bili su rizici ESG spektra, posebice rizici zelene tranzicije, koja ubrzano mijenja uvjete poslovanja energetskih i svih ostalih kompanija.

Rasprava je okupila top menadžere vodećih hrvatskih kompanija iz strateških sektora koji su posebice izloženi rizicima zelene tranzicije. Kako smo imali priliku čuti, i 2024. godina biti će izazovna u svim sektorima.

Klimatske promjene već sad utječu na poslovni sektor, nova ESG regulativa uskoro će većini poduzeća promijeniti način poslovanja ukoliko žele biti konkurentni, a strah od visokih cijena energenata potiče poslovni sektor za ulaganje u vlastite solarne elektrane. Korporativno upravljanje rizicima postaje ključno kako bi se poslovni sektor mogao nositi sa sve većih promjenama. Okrugli stol okupio je respektabilne uvodne govornike i paneliste.

U ime Ministarstva financija prepunoj dvorani obratila se Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav pri Ministarstvu financija, Ante Žigman, predsjednik Uprave HANFA-e i Magdalena Šoljakova, voditeljica Ureda IFC-a za Hrvatsku, Sloveniju i Sjevernu Makedoniju. U panelu su sudjelovali: Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar Grupe, Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đure Đakovića, Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA Grupe, Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a, Mario Klarić, predsjednik Uprave Professio Energia i Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviera.

'Iako su zelena transformacija i izazovi koje nosi možda najočitiji segment ESG rizika, to ne umanjuje važnost socijalnih i upravljačkih pitanja. Jedno od njih je i veći udio žena u upravljačkim strukturama te će njihov udio u upravnim odborima kompanija koje kotiraju na burzi do lipnja 2026. godine morati dostići 40%. Jedan od ciljeva udruge XEnergy upravo je veće sudjelovanje žena na svim razinama odlučivanja, a kroz svoje aktivnosti promiču ulogu i vidljivost žena u svim sektorima, pogotovo onima koji su vezani uz energetsku tranziciju. Stoga su i na ovom događanju uspješne žene, zajedno sa svojim muškim kolegama, pokazale kako je za upravljanje uspješnim kompanijama potrebna sinergija znanja, menadžerskih vještina i socijalno osviještenog korporativnog upravljanja', izjavila je predsjednica udruge Nela Vlahinić Lenz.

'Budućnost energetskog sektora obilježit će značajne promjene proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije u kojima aktivno sudjelujemo i čijim rizicima možemo aktivno upravljati, ali i geopolitička zbivanja na globalnoj razini koja su nažalost trenutno najveći rizik cjelokupnoj globalnoj ekonomiji. Održivi razvoj nije pitanje, već imperativ današnjice, a kako globalna ekonomija bilježi sve veći zaokret prema održivosti, tako i mi zelenu tranziciju vidimo kao priliku za daljnji razvoj novih tehnologija koje će otvoriti prostor za značajniji rast sveukupnog poslovanja. Živimo u vremenu nove elektroenergetske ere i pred nama su zasigurno veliki izazovi, no uvjeren sam da imamo potrebna znanja i sposobnosti odgovoriti na njih uspješno. U konačnici to smo kroz povijest i nebrojeno puta dokazali', rekao je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar Grupe.

'ENNA Grupa je poslovni sustav nove generacije koja živi zelenu tranziciju. ESG vrijednosti su način našeg strateškog promišljanja i svakodevnog poslovanja. Provodeći te ciljeve gradimo poticajno radno okruženje za naše zaposlenike. Želimo da uz nas rastu i naši kooperanti, proizvođači koji se svakodnevno suočavaju s velikim brojem izazova. ENNA Fruit se trudi pomoći im na tom putu povećavanja domaće proizvodnje', izjavila je Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA Grupe.

Financijski sektor prepoznao je važnost financiranja zelenih projekata i nudi nove financijske proizvode koji potiču obnovljivu energiju i niskougljičnu ekonomiju.

'PBZ je snažno usmjerena na ESG aspekte u svom poslovanju te smo ponosni što smo dio tako važnog projekta, podupirući europsku strategiju zelene energetske tranzicije i unapređenje hrvatskog sektora obnovljivih izvora energije i ukupne energetske neovisnosti, u skladu sa strateškim ESG opredjeljenjem ISP Grupe', izjavila je Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave Banke.

Mario Klarić, direktor Professio Energia d.d., naglasio je važnost upravaljanja rizicima vezanim uz tržište električne energije: 'Jedan od najbitnijih elemenata budućeg upravljanja rizikom tržišta električne energije je svakako što veća integracija i što veće korištenje obnovljivih izvora energije kroz razne poslovne modele koji između ostalih obuhvaćaju i korporativne srednjeročne i dugoročne ugovore o otkupu električne energije iz takvih izvora. Posljednje naše iskustvo sklapanja takvog korporativnog ugovora s Hrvatskim Telekomom definiralo je i prikladnost takve vrste ugovora između ostalog i u cilju ostvarenja budućih ESG pokazatelja, a što je jako bitno za sve listane kompanije.