I DALJE RASTU

Imovina mirovinaca premašila 65 milijardi kuna

05.12.2014 u 15:22

Bionic
Reading

Imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) u fokusu je posljednje analize investicijske kuće Intercapital. Mirovinci su, kako se ističe, vrlo važni pokretači domaćeg tržišta kapitala. Osim kretanja ukupne imovine, analizirana je i njezina struktura, s fokusom na udio dionica u ukupnom portfelju mirovinskih fondova

Zbog snažnog i konstantnog priljeva novih sredstava u obvezne mirovinske fondove, imovina im vrlo brzo raste pa je tako na početku 2007. iznosila manje od 20 milijardi kuna dok je sada premašila 65 milijardi kuna. Porast vrijednosti imovine također pridonosi brzom rastu ukupne imovine, no u tom se segmentu očituju utjecaji globalne financijske krize i velikog pada iz 2008. godine.U usporedbi s posljednjim dostupnim podacima o strukturi imovine u listopadu 2014. kada je ukupna imovina OMF-ova iznosila 65,45 milijardi kuna s onima godinu dana ranije kada je iznosila 57,4 milijarde, vidi se   smanjenje udjela dionica u ukupnoj imovini s 19,1 posto na 18,8 posto kao i smanjenje izloženosti vrijednosnicama s fiksnim prinosom sa 74,1 posto 71,1 posto. Ipak, pojedinačno su sve prikazane grupe imovine zabilježile rast vrijednosti na godišnjoj razini.

Na promjenu strukture djelomičnu je ulogu odigrala i podjela mirovinskih fondova prema rizičnosti (A, B i C kategorija), što je u statistikama vidljivo od kolovoza 2014. godine.