posljedice afere

Imenovana nova Uprava INA-e i maknuta tri hrvatska člana koja su odbila dati ostavke. Otišli su bez otpremnine, ali mogu dignuti tužbe

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 28.09.2022 19:36
  • Objavljeno 28.09.2022 u 19:31
tportal

Izvor: HRT / Autor: HRT

Nadzorni odbor (NO) INA-e jednoglasnom odlukom svih devet članova NO-a, na današnjoj sjednici, smijenio je tri hrvatska člana Uprave INA-e; Niku Dalića, Barbaru Dorić i Darka Markotić koji su odblili dati ostavke nakon afere teške milijardu kuna s 'curenjem' plina

Na sjednici su imenovana tri nova člana Uprave s hrvatske strane; Miroslav Skalicki i Hrvoje Šimović i Marin Zovak tri od strane MOL-a. Péter Ratatics, Krisztian Pulay i Berislav Gašo. Predsjednik Uprave bit će Ratatics.

Sjednica je trajala puna četiri sata, a predsjednik NO-a Damir Mikuljan kazao je za RTL Danas da je nađen model po kojem hrvatski članovi Uprave neće dobiti otpremnine,a hoće li zbog toga podignuti tužbe naveo je da je to pitanje za njih. S njima na sjednici, kako je rekao, nije pričao o tome kao ni o razlozima zašto za razliku od Mađara nisu htjeli dati ostavke.

Na pitanje kolike su otpremenine trebali dobiti kazao je da o tome ne može govoriti iz poslovnih razloga.

'Iz poslovnih razloga ne mogu govoriti o svim aspektima. Mislim da je sve jasno, velika je šteta u pitanju koja je došla i iz uzroka nedostatne kontrole i loše vođenih procesa", kazao je te se složio s konstatacijom da nisu dobro obavljali svoj posao.

Na pitanje hoće li ostati u INA-i na nekoj drugoj poziciji kazao je da ne zna.

Govoreći o rezultatima interne istrage, Mikuljan je kazao da su oni pokazali na nedostatnost poslovnih procesa koji su bili obavljani u samom sektoru plina i nedovoljne kontrole od strane L3 i L2 razine.

"Ta konačna kontrola i istraga nije okončana, bit će nastavljena vanjskom revizijom. Sve što je iznijeto danas predano je USKOK-u radi objašnjenja i daljnjih činjenica koje treba utvrđivati", kazao je.

Dodao je kako se pregledavaju svi ugovori te da ne može unaprijed govoriti o spornim ugovorima.

  • +9
  • +6

Sjednica NO INA-e

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!