SINDIKATI PRIJETE

'Imat ćemo generalni štrajk kao u Francuskoj'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 08.11.2010 13:09
  • Objavljeno 08.11.2010 u 11:48
sindikati, prosvjed

sindikati, prosvjed

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ono što u Saboru nije uspjelo oporbi, mogli bi vrlo lako u sljedećih mjesec-dva napraviti sindikati. U petak su sindikalne vođe izašle s razrađenim planom kako će rušiti vlast HDZ i HSS-a ako se ogluši na njihove zahtjeve za referendumom o izmjenama Zakona o radu

Vladajućima su sindikati dali rok do sredine studenoga, nakon čega kreću s valom prosvjeda koji bi trebao kulminirati prosinačkim generalnim štrajkom. Povrh toga, u prosincu ili siječnju pokrenut će i potpisivanje peticije za prijevremene izbore.

Raspored sindikalnih akcija

- sredina studenog – počinje izjašnjavanje radnika o generalnom štrajku

- oko 20. studenog – svesindikalni sabor

- druga polovica studenog, početak prosinca – javni prosvjedi sa završnim velikim prosvjedom u Zagrebu

- prosinac, siječanj – generalni štrajk, peticija za prijevremene izbore

Izravni sraz sindikata i izvršne vlasti pokušat će u radnih desetak dana spriječiti predsjednik Ivo Josipović koji je, na zahtjev sindikata, pristao biti posrednik između dvije sukobljene strane.

Ideja sindikata je da se postavi novo pitanje, koje ne bi proturječilo odluci Ustavnog suda, i da se na osnovu njega raspiše referendum.

'Ako ovaj tjedan ne uspijemo, uz predsjednikovu pomoć, s vladajućima postići dogovor, onda mislim da i nećemo. Zatražili smo sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor, ali dosad iz Banskih dvora nije bilo odgovora. Nadam se da im je jasno da je ovo ključno pitanje, bez obzira na sve afere koje izbijaju', kaže Ozren Matijašević, glavni koordinator sindikalnih akcija.

On je uvjeren da građani nikad nisu bili spremniji da štrajkom i prosvjednima pokažu svoje neslaganje s aktualnom vlašću, ostalom i zbog toga što su sindikati ujedinjeni i ne šalju, kao što je dosad često bio slučaj, zbunjujuće poruke.

'Svakim danom kriza se samo produbljuje. Nastavlja se s otpuštanjima i neisplatama plaća. Mnogi mi građani zamjeraju što ih nismo odmah nakon što je Ustavni sud odbacio referendum pozvali na prosvjede. Zbog toga smatram da je raspoloženje takvo da bi i kod nas moglo doći do štrajka sličnom onom u Francuskoj', kaže Matijašević.

Vrijeme je da Hrvatska, ističe, promijeni smjer kojim je krenula, a pitanja poput Zakona o radu i o načinu raspisivanja referenduma tek su jedan od 'semafora' na tom novom putu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi