PREDSJEDNIK UPRAVE KRAŠA

'Imamo primjedbe na komunikaciju s izvanrednom Upravom Agrokora'

19.09.2018 u 10:13

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić istaknuo je kako će planirana dokapitalizacija tvrtke osigurati sredstva za nove investicije i potencijalne akvizicije bez potrebe za znatnim povećanjem zaduženja. Uz to se, u intervjuu za Globus, požalio na lošu komunikaciju s izvanrednom Upravom Agrokora

'Slučaj s Agrokorom treba biti upozorenje svim gospodarskim subjektima da je potrebno imati snage za prebroditi krizna razdoblja. Nakon što se ona provede, mislimo da će nas ova dokapitalizacija učiniti još otpornijima', izjavio je Bulić za tjednik Globus.

Odluka o dokapitalizaciji donesena je na skupštini dioničara održanoj 31. kolovoza. Planira se prikupiti najmanje 25 milijuna do najviše 50 milijuna kuna. Pažnju financijske javnosti privukla je odredba prema kojoj će upis novih dionica biti napravljen bez obveze objave preuzimanja. To najviše ide na ruku Mesnoj industriji Braća Pivac koji su najveći pojedinačni dioničar Kraša s 24,81 posto dionica.

Bulić nije želio kalkulirati hoće li Braća Pivac zaista povećati svoj udio u Krašu.

'Prerano je donositi takve zaključke. Sam postupak povećanja temeljnog kapitala tek treba biti odobren od strane HNFA-e. Uz to, nemamo nikakve informacije o tome tko će od postojećih dioničara odlučiti sudjelovati. Želja je Kraša da se što veći broj dioničara odazove. Na taj način bismo ojačali našu vezu s postojećim dioničarima', rekao je Bulić za Globus.

Kraš je u protekle tri godine investirao gotovo 140 milijuna kuna i Bulić očekuje kako će im dokapitalizacija omogućiti da provedu planove brže i učinkovitije. Naglasio je da je kompanija u prvom polugodištu nastavila s pozitivnim poslovnim trendovima, ali nije iznio konkretne brojke.

  • +8
Marica Vidaković, prokuristica Kraša Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bulić je ocijenio uspješnu akciju spašavanja Agrokora.

'Gledajući neke primjere iz stečaja i predstečaja iz ne tako davne prošlosti, možemo primijetiti kako je prosječna visina namirenja potraživanja iznad svih očekivanja', istaknuo je čelnik Kraša.

Požalio se na slabu komunikaciju s izvanrednom Upravom Agrokora, ali uz opasku kako će se to sigurno riješiti.