ŠIME ERLIĆ:

'Imamo na raspolaganju ima 25 milijardi eura iz EU fondova, to je prilika generacije'

04.04.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Hrvatska iz svih europskih fondova na raspolaganju ima dosad najviše novca, čak 25 milijarda eura, koje mora iskoristiti do 2029. godine, što je prilika generacije, ocijenio je u utorak u Karlovcu na informativnoj radionici o EU programskom razdoblju 2021.-2027. ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić

To je iznimna prilika za hrvatsko gospodarstvo i sve segmente društva, istaknuto je na radionici, uz poruku kako treba unaprijediti sustav za provedbu europskih fondova koji će održivo i uspješno služiti svim korisnicima i koji će maksimalno poduprijeti razvoj Hrvatske.

U novoj financijskoj perspektivi 'idemo korak dalje, snažno naprijed', rekao je ministar Erlić.

'Ovoga puta smo spremni jer ne trebamo graditi sustav, imamo ljude, znanje, razvojne agencije. (...) Bit će zaduženi za pametno usmjeravanje europskih sredstava. Sada smo iskusniji i moramo pronalaziti one projekte koji daju najveću dodanu vrijednost za zajednicu i koji imaju snažnu komponentu održivosti', istaknuo je i dodao kako se valja više usredotočiti na ulaganja u 'digitalno' i 'zeleno' jer je i više od polovice raspoloživog novca namijenjeno za to.

Erlić je ocijenio da su se europski fondovi pokazali važnima za Hrvatsku, da je uz njihovu pomoć ubrzan razvojni ciklus cijele države te da je više od 70 posto svih javnih investicija financirano iz tog izvora. 'Nema područja zemlje u kojemu nije realiziran neki projekt financiran iz fondova EU', istaknuo je Erlić. Rekao je i da nas do 2029. očekuje 'investicijski bum'.

'Ulagat će se u inovacije i istraživanje, poslovnu konkurentnost, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, održivost, gospodarenje otpadom, u vodokomunalni resor i tako dalje. Pred nama je zelena tranzicija i imamo prikladna sredstva za to', istaknuo je Erlić. 

Kao najveći razvojni izazov istaknuo je ulaganja u najmanje razvijene krajeve i iskorištavanje njihova potencijala. 'Sada smo po prvi put rezervirali 470 milijuna eura za potpomognuta brdsko-planinska područja, razvili smo prilagođene programe i nastojat ćemo afirmirati život u tim sredinama', rekao je među ostalim ministar Erlić.