IZMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA

Ima li šanse za dogovor Vlade i sindikata?

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 16.07.2012 12:39
  • Objavljeno 16.07.2012 u 11:17
Branimir Mihalinec, Spomenka Avberšek, Vilim Ribić

Branimir Mihalinec, Spomenka Avberšek, Vilim Ribić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Postoji li ipak mogućnost da i četiri sindikata okupljena u Maticu sindikata ipak promijene mišljenje te kao kolege potpišu izmjene, odnosno Dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora? Odgovor na to pitanje trebao bi biti jasniji nakon novog sastanka zakazanog za danas u 13 sati u Banskim dvorima

Pregovarači Vlade i javnih službi pokušat će postići dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora nakon što je u petak četvero predstavnika sindikata obrazovanja i medicinskih sestara odbilo potpisati prijedloge Vlade, nakon čega je odlučeno da se ide na postupak arbitraže. Ako sindikati prihvate Dodatak, materijalna prava zaposlenih u javnim službama bit će smanjena, ali će plaće i kolektivni ugovori biti sačuvani, no ako do dogovora ne dođe - Vlada će otkazati TKU i plaće smanjiti za 10 posto.

Takav rasplet događaja, doduše, nije u interesu nijednoj strani, ponajprije zaposlenima u javnim službama, a ni Vladi koja će učiniti sve da do raskida TKU-a ne dođe, pa je spremna i na proces mirenja. Uostalom, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić višekratno je ponovio da se nadaju rješenju postignutom u dobroj vjeri te da se tako i nastojalo pregovarati. Međutim, obećanje da će uzeto biti vraćeno ne mogu dati, no Vlada je spremna razgovarati o vraćanju prava nakon što kriza prođe.


Moguć razgovor, a ne čvrsto obećanje, međutim, za Maticu i njezinog potpredsjednika Vilima Ribića nije dovoljno, oni žele striktno obećanje, ali ističu da su uvijek spremni sjesti za stol jer stol nema alternative, pa će tako, unatoč svemu, i danas doći na sastanak u Banskim dvorima, ali potpisa neće biti osim ako Vlada ne promijeni svoje prijedloge, a čak ni tada rješenje ne može biti postignuto preko noći. Matica je, naime, već nekoliko puta ponovila da konačnu odluku ne može donijeti bez referenduma među članstvom.

U međuvremenu, podsjetimo da je posljednju ponudu Vlada iznijela pred osam međusobno suprotstavljenih sindikata javnih službi u petak, a četvero njih pristalo je da ostanu bez božićnica ove i iduće godine te jednog regresa i jubilarne nagrade, kao i dijela naknade za prijevoz te smanjene dnevnice sa 170 na 150 kuna, a važno pitanje za prosvjetare je uredba kojom bi bila uređena povećanja koeficijenata plaća za tri, pet, sedam ili devet posto, ovisno o godini staža, kao i prosvjetni dodatak koji Vlada predlaže isplaćivati od 1. siječnja iduće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi