županije najbolje

IJF: Porasla proračunska transparentnost lokalnih jedinica

04.07.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Transparentnost županijskih, gradskih i općinskih proračuna porasla je u usporedbi s prošlim godinama pri čemu najbolje stoje županije, potom gradovi i na kraju općine, objavljeno je u utorak na predstavljanju rezultata istraživanja Instituta za javne financije (IJF)

Transparentnost proračuna lokalnih jedinica IJF mjeri brojem proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim internetskih stranicama. Tih je dokumenata pet - prijedlog proračuna, izglasani proračun, polugodišnje i godišnje izvješće o izvršenju proračuna te proračunski vodič za građane.

U istraživanju, provedenom od studenog prošle do ožujka ove godine, ustanovljeno je kako su lokalne jedinice prosječno objavljivale 3,1 dokument. U prethodnom istraživanju prosjek je bio 2,4, a u onom prije toga 1,8, rekla je na predstavljanju ravnateljica IJF-a Katarina Ott.

Najveću transparentnost pokazale su županije s prosjekom od 4,6 objavljenih dokumenata, a slijede gradovi s 3,7 te općine s 2,8 prosječno objavljenih proračunskih dokumenata.

Među županijama njih čak 14 ih je objavilo svih pet dokumenata, a značajnije zaostaje Požeško-slavonska s objavljena samo dva dokumenta. 

Gotovo polovica lokalnih jedinica objavila je više dokumenata nego u prethodnom ciklusu, a čak četiri općine - Fužine, Gornja Stubica, Marija Bistrica i Tučepi - su s nule u oba prethodna ciklusa skočile na pet objavljenih dokumenata. Četiri grada - Ilok, Oroslavje, Sveti Ivan Zelina i Vinkovci - te čitav niz općina objavili su četiri dokumenta više nego u prethodnom ciklusu. No, transparentnost je i dalje vrlo neujednačena, s time da četiri grada - Gospić, Imotski, Valpovo i Vrgorac - i čak 39 općina nisu objavili ni jedan proračunski dokument, a još sedam gradova i 50 općina objavili su po jedan, pokazalo je istraživanje.

Kao i prethodnih godina, među najtransparentnijim lokalnim jedinicama ima onih s malim brojem stanovnika, kao što su Ribnik i Dekanovac, i niskim prihodima po stanovniku, npr. Jarmina i Đelekovac, a među najnetransparentnijima ima onih s vrlo visokim ukupnim prihodima po stanovniku, poput Sutivana, Šolte, Dugopolja i Bola.

Ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je kako je transparentnost lokalnih proračuna jedna od najvažnijih sastavnica odgovornosti lokalnih administracija.

Upozorio je da se ove godine može očekivati i do stotinu izvanrednih lokalnih izbora zbog neizglasavanja proračuna te da je u pripremi novi zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kojim bi se riješio taj problem. 

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je vladinu orijentaciju na dijalog s lokalnim jedinicama i najavio da će se susreti poput jučerašnjega u Požegi održavati redovno, svakih šest mjeseci.  

Što se tiče novoga zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u izjavi za novinare rekao je da se provode brojne simulacije te da je osnovna ideja da se sustav raspodjele poreza na dohodak u potpunosti prepusti jedinicama lokalne i područne samouprave.

Pored toga, država bi se odrekla i 16 posto pomoći od izravnanja za decentralizirane funkcije i to bi u potpunosti pripalo jedinicama lokalne i područne samouprave, a i prihod od poreza na dohodak ostvaren od kamata na štednju, koji je sada prihod državnog proračuna, u potpunosti im se prepušta, rekao je Marić.